BiH
129

Pakistan: Avion s višemilionskom pomoći krenuo za BiH

Anadolija
Ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da je avion Herkules 30c s pomoći iz Pakistana sa aerodroma u Islamabadu krenuo, a u Bosnu i Hercegovinu trebao bi sletjeti već sutra ujutro.

"Riječ je o vojnom avionu tipa Herkules 30c koji prevozi interventnu pomoć za područja Bosne i Hercegovine pogođena poplavama i klizištima. U avionu se nalazi oko 13 tona pomoći i trebao bi sutra ujutro biti u BiH", rekao je Makarević.

Napominje da se u avionu nalaze osnovne životne potrepštine koje će biti podijeljene stanovnicima gradova BiH koji su pretrpjeli najveće štete u nedavnim poplavama.

"Pomoć koju su poslali Pakistanci sadrži 63 potrebna artikla s liste Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, kao što su pumpe za ispumpavanje vode i sredstva za prečišćavanje vode, hrana za bebe, maske i zaštitna odijela, podvodne kamere, mobilne kuhinje, šatori, deke, kanisteri za vodu i druge životne potrepštine", rekao je Makarević za AA.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan lično je ispratio osoblje aviona koji prevozi pomoć za BiH poželivši im sretan put do odredišta.

Inače, pomoć za BiH je lično odobrio predsjednik Pakistana Nawaz Sherif dok pošiljku šalje Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana.

Ambasador Makarević je u ime BiH uputio zahvalnicu pakistanskom predsjedniku Sherifu, koji je u kratkom roku odobrio pomoć vrijednu nekoliko miliona maraka.