BiH
4

Pahor nakon sastanka u Predsjedništvu: Odnosi BiH i Slovenije mogu biti i bolji

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Izetbegović, Pahor, Radmanović i Komšić: Slovenija će i dalje pomagati BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije su dobri, ali bi oni mogli biti i bolji, ocijenjeno je nakon današnjeg sastanka članova Predsjedništva BiH i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjednišva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je Republici Sloveniji i njenim građanima na pomoći koju su uputili našoj zemlji tokom nedavnih poplava.

"Slovenija je reagirala već u prvim satima, pomogli su helikopterima, čamcima, a potom su dostavljali hranu i drugu pomoć ugroženom stanovništvu. Zamolio sam predsjednika Pahora da razmotri mogućnost da Slovenija pomogne BiH sa sjemenima, sa onim što bi nam još uvijek moglo spasiti poljoprivrednu sezonu i evo, predsjednik Pahor je danas sa sobom doveo i ministra poljoprivrede Dejana Židana, koji će sa našim resornim ministrima posjetiti poplavljena područja i odlučiti o vrsti i mjeri pomoći za ovu poljoprivrednu sezonu", kazao je Izetbegović.

Na sastanku je bilo riječi i o ukupnim odnosima dvije zemlje. Poseban akcenat je stavljen na euroatlanske BiH.

"Slovenija daje snažnu podršku BiH na njenom puti ka EU i NATO-u. Odnosi između BiH i Slovenije su veoma dobri. Nema otvorenih pitanja, izuzev pitanja stare devizne štednje, odnosno pitanja Ljubljanske banke. Mi danas nismo posebno ulazili u to pitanje, imamo već presudu Suda u Strazburu, imamo različite stavove i čekamo konačnu, definitivnu presudu iz Strazbura", kazao je Izetbegović.

On je ocijenio da je Slovenija neko vrijeme bila predvodnik u ulaganju u privredu BiH te da je još uvijek na jednom od vodećih mjesta. S tim u vezi, kazao je Izetbegović, raduje vijest da Slovenija izlazi iz krize koja ju je pogodila, jer je to dobar znak i za BiH.

"Tražili smo od predsjednika Pahora da podrži BiH. Mi inače imamo snažne lobiste među slovenskim predstavnicima u Evropskom parlamentu, ali smo tražili i dodatnu podršku da se BiH otvore vrata EU i da počne pregovarački proces. Ja sam predložio da se ovaj preduvjet pretvori u jedan od pregovaračkih uvjeta i da BiH krene, a ne da stoji pred vratima EU. Zahvalni smo Pahoru na njegovoj ličnoj inicijativi i pokretanju 'Brdo-procesa', koji će svoju treću sesiju imati polovinom jula u Dubrovniku", dodao je Izetbegović.

Slovenski predsjednik Pahor je nakon današnjeg sastanka u Predsjedništvu izrazio sućut članovima porodica stradalih u poplavama koje su zadesile BiH.

Pahor je ocijenio da je saradnja između dvije države dobra, ali da može biti još bolja.

"Naše saradnja je veoma dobra, naši ljudi su intimno jako povezani i imaju povjerenje jedni u druge, ali ipak odnosi između Sarajeva i Ljubljane nisu na tako visokom nivou. Ti odnosi mogu biti bolji, postoji potencijal da oni budu bolji", ocijenio je Pahor.