BiH
2

Izetbegović razgovarao s Bratušek

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u posjet predsjednicu Vlade Republike Slovenije Alenku Bratušek.

Izetbegović je izrazio zahvalnost Vladi i građanima Republike Slovenije za solidarnost i pružanje pomoći u prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava u BiH.

Također, predsjednici Vlade Slovenije zahvalio je na osobnom zauzimanju u koordiniranju prikupljanja i upućivanja pomoći za BiH i na zajedničkoj inicijativi pokrenutoj tokom održavanja neformalnog sastanka šefova država i vlada EU u Bruxellesu 27. maja, da se u okviru Evropske komisije, a uz pomoć ostalih država, organizuje donatorska konferencija za pomoć BiH.

Razgovarano je o ukupnim bilateralnim odnosima BiH i Slovenije koji su, kako je navedeno, tradicionalno dobri, uz mogućnosti za dalje unapređenje u oblastima ekonomije, energetike, poljoprivrede i turizma.

Istaknuto je da BiH teži unapređenju regionalne saradnje i odnosa sa susjednim zemljama i državama regije, a pozdravljena je međusobna saradnja u regionalnim inicijativama koje imaju za cilj bržu eurointegraciju zemalja zapadnog Balkana.

Također, pozdravljeni su susreti na visokom i najvišem nivou i posjeta predsjednika Slovenije Boruta Pahora BiH početkom juna.

Uime člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića sastanku je prisustvovala savjetnica za vanjsku politiku Neda Lazarević, a uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku Davor Vuletić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.