{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pahor u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH

F
2.6.2014. u 12:09
0
1
Pahor u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH
0
Pahor u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH
Predsjednik Republike Slovenije Boris Pahor doputovat će sutra, 3. juna, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrdio je Agenciji FENA zamjenik ambasadora Republike Slovenije u BiH David Brozina.
U poslijepodnevnim satima, planirana je ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti, a protokolom posjete predviđeno je da se Pahor susretne sa članovima državnog Predsjedništva te s predsjedavajućim Vijeća ministara u BiH Vjekoslavom Bevandom.

Također, Brozina je kazao da će se predsjednik Pahor susresti i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a navečer 3. juna trebala bi mu biti uručena Međunarodna nagrada "Isa-beg Ishaković".

Kako je ranije kazao prof. Amel Suljović iz Komiteta za dodjelu Međunarodne nagrade "Isa-beg Ishaković" predsjednik Pahor i sloveski narod su istinski prijatelji Bosne i Hercegovine.

Kontinuirana podrška Republike Slovenije BiH na putu evropskih integracija je dragocjena i višestruka, i u dobroj mjeri je doprinijela liberalizaciji viznog režima iz 2010. godine, u čemu su vjerovatno najznačajniju ulogu imali slovenski (euro)parlamentarci.

Podsjetio je da su u vrijeme najteže prirodne katastrofe koja je zadesila BiH u posljednjih 120 godina, piloti i helikopteri Republike Slovenije, spasili na desetine ljudskih života u poplavljenim područjima, dok su na stotine tona pomoći iz Republike Slovenije, prve ušle u BiH.

Brozina naglašava da će Pahor, tokom svoje prve zvanične posjete otkako je predsjednik Slovenije, posjetiti slovenske vojnike smještene u bazi u Butmiru.

U pratnji predsjednika Pahora trebao bi biti i ministar poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije Dejan Židan koji će drugog dana imati sastanak s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisom Tučićem te s entitetskim ministrima zaduženim za poljoprivredu Stevom Mirjanićem (Republika Srpska) te Jerkom Ivankovićem Lijanovićem (Federacija BiH).

Planirano je da ministar Židan te bh. i entitetski ministri posjete sjever zemlje, odnosno Posavinu da sagledaju situaciju u ovom dijelu BiH koji je poplavljen i gdje su u najvećoj mjeri uništeni ovogodišni usjevi.

Tada bi se trebalo razgovarati o mogućnosti kako bi Slovenija mogla pomoći BiH da se nakon katastrofalnih poplava zasije zemljište drugi put žitaricama i kukuruzom.

- U Sloveniji se već priprema koje bi to moglo biti najbolje sjeme koje bi brzo raslo i o tome će ministri razgovarati - pojasnio je u izjavi za Agenciju FENA David Brozina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: