Rektor IBU-a
105

Padem: BiH je evropska zemlja čiji potencijal su talentirani mladi ljudi

FENA
Huseyin Padem
Huseyin Padem
Kada smo došli u Bosnu i Hercegovinu vidjeli smo da ova zemlja ima jedan veliki potencijal, a to su izuzetno talentirani mladi ljudi koji nas "primoravaju" da im pružimo sredstva, ali također traže i profesore koji će im dati znanje, rekao je u razgovor za Fenu rektor Internacionalnog Burch Univerziteta (IBU) u Sarajevu Huseyin Padem.

Povod za razgovor sa rektorom IBU-a je zlatna medalja koju su studenti ovog univerziteta Sabahudin Husić i Dženis Ejupi osvojili u Bukureštu, za kontrolu robota pomoću moždanih valova.

Prvo studenti pa sve ostalo

Uspjeh svojih studenata Padem objašnjava time da oni ne slijede način rada po kojem profesor samo dođe u učionicu, održi predavanje i da se završi na tome.

Prema njegovim riječima, inovacije su posljedica znatiželje koja vodi ka novim saznanjima.

"Iz tog razloga mi smo dužni da studentima damo način da otkriju nešto što do sada nije otkriveno. Dva su načina za ovo. Jedan je da asistenti i profesori podstiču učenike i studente na istraživanje, a drugi način je znatiželja, studenti koji su željni znanja, koji su neumorni i koji žele da rade", precizirao je rektor Padem.

Univerzitet na čijem je čelu nudi laboratorije za istraživanja, daje finansijsku podršku s tehnološkim sredstvima koja studentima trebaju i profesore koji će ih voditi u tim projektima.

"Cilj osnivanja inovacijskog centra je da pružimo studentima ono što oni žele da rade, a mi smo tu da im to osiguramo. Ukoliko žele da istražuju svemir, mi ćemo im osigurati najbolji teleskop", kaže Padem.

Dodao je kako žele pružiti priliku i otvoriti vrata svim studentima iz Bosne i Hercegovine, regiona, Turske, Evrope.

IBU također organizira o svom trošku u Turskoj praksu za studente.

Radna mjesta za sve

"Svi naši diplomirani studenti imaju svoja radna mjesta, što je normalno jer imaju i obrazovanje i praksu", ponosno ističe rektor i dodaje kako bi lično osjećao neuspjeh ako njihovi studenti ne bi mogli da nađu posao.

Osim odsjeka za orijentalnu filologiju, sva ostala nastava se izvodi na engleskom jeziku.

"Imamo i Centar za cjeloživotno učenje i to je jedini centar u BiH, tako da od septembra počinje i kurs bosanskog, engleskog i turskog jezika, kao i magistarski i doktorski studiji", rekao je rektor.

Veliku ekonomsku ekspanziju Turske pod vodstvom premijera Erdogana u posljednjih nekoliko godina, Padem obrazlaže povećanjem nacionalnog dohotka.

"Turska je, ipak, odlučila da najviše sredstava ulaže u znanje, nauku. Postoje dvije vrste znanja, jedno je obično svakodnevno znanje i drugo znanje tipa 'know-how', znanje koje se može primijeniti u tehnici i ekonomiji. Ukoliko je ovo znanje rasprostranjeno u nekoj zemlji, tehnologija i zemlja više napreduju", rekao je Padem.

Naglasio je kako je BiH evropska i sigurna zemlja koja ima šta ponuditi, što je za proces obrazovanja veoma bitno, te da Vlada Republike Turske podržava Internacionalni Burch univerzitet, ali da se finansiraju iz Fondacije Bosna Sema obrazovnih institucija.

IBU je osnovan 2008. godine u Sarajevu s ciljem predstavljanja jedinstvene ideje da se uspostavi moderni univerzitet.

Nastavni proces je u skladu s Bolonjskim sistemom obrazovanja (3 +2 +3), u cijelosti na engleskom jeziku na Fakultetu za inžinjering i informacijske studije, Ekonomskom fakultetu i Edukacijskom fakultetu.