BiH
11

IBU: Svečano promovirana druga generacija diplomanata

Agencija Anadolija
U kampusu International Burch Universitya u Sarajevu održana je svečana promocija diplomanata za školsku 2012. godinu. Radi se o promociji druge generacije diplomanata Međunarodnog univerziteta Burch. Za školsku 2012. promovirano 57 magistara i 120 diplomanata

Ceremoniji su prisustvovali rektor IBU-a prof. dr. Huseyin Padem, načelnik općine Ilidža Senaid Memić, predstavnici Bosna Sema obrazovnih institucija, kao i veliki broj gostiju iz javnog i političkog života BiH i Turske.

Za agenciju Anadolija (AA) rektor IBU-a prof. Husejin Padem istakao je da će večerašnji diplomanti obrazovanjem koje su stekli na ovom univerzitetu doprinijeti razvoju svojih zajednica i prosperitetu i blagstanju čitavog svijeta.

«Obrazovanje koje ste stekli ovdje pomoći će vam da budete uspješni, sposobni, sretni i spokojni dok koračate dalje dugim i trnovitim životnim putem», naveo je prof. Padem. On je istakao kako će "bosanski studenti imati veliku ulogu u razvoju BiH, a oni koji su došli iz drugih zemalja biće most između BiH i njihove zemlje, poput ambasadora BiH".

Padem je napomenuo da je ovo doba znanja i da je za sve diplomante fakultetska diploma velika prekretnica u budućnosti. Ali im je poručio kako i dalje trebaju da nastave sa novim uspjesima i konstantnim individualnim napretkom.

Također, rektor je na kraju obradovao najuspješnije studente najavivši da će ovo ljeto posjetiti zajedno sa svojim profesorima neke od najprestižnijih univerziteta u SAD-u, Harvard i MIT.

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić istakao je da su diplomanti IBU-a najbolja garancija za svijetlu budućnost i prosperitet čitave Bosne i Hercegovine.

Na IBU-u se školuju studenti koji dolaze iz raznih zemalja i sa nekoliko kontinenata. Student iz Mozambika, koji je večeras dobio svoju diplomu, ponosno je držeći u rukama, kazao je: «Bilo mi je lijepo i prijatno na ovom univerzitetu i drago mi je da sam imao priliku da studiram sa studentima koji dolaze iz Turske, BiH, Makedonije, Srbije i drugih zemalja svijeta. Ovdje sam naučio da je život mnogo ljepši upoznavajući druge kulture».

Student iz Mozabmika je također dodao da voli bosansku hranu, a posebno bosanske ćevape i burek.

Student iz Turske i diplomant izjavio je da je imao posebnu priliku da studira na internacionalnom univerzitetu na kojem se nalazi veliki broj studenata iz drugih zemalja, te je na taj način upoznao mnoge kulture, načine života i slično.

Burch univerzitet je ove školske godine promovirao 57 magistara i, također, 120 diplomanata na ukupno četiri odsjeka prvog ciklusa i petmagistarskih programa studija po bolonjskim principima.