Sastanak u Briselu
0

Pack zabrinuta jer nije završen proces formiranja vlasti

SRNA
Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack izrazila je zabrinutost zbog situacije u BiH, jer proces formiranja vlasti još nije završen.

Tokom jučerašnjeg razgovora u Briselu sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, ona je istakla da organi vlasti treba da imaju kapacitet da provedu potrebne reforme i osiguraju dalji napredak BiH u procesu evropskih integracija.

Pack je dodala da će Evropski parlament u okviru svojih nadležnosti nastaviti da pruža podršku BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Alkalaj je u razgovoru sa generalnim direktorom u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Mihaelom Leighom pozdravio namjeru EU da ojača svoje prisustvo u BiH i kao primjer uspješnog ispunjavanja uslova kada postoji politička volja i saglasnost naveo uslove za liberalizaciju viznog režima.

Leigh je naglasio potrebu prioritetnog sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić - Finci, što ne treba da koči druge reforme i ustavne promjene koje su potrebne na evropskom putu BiH.

On je naglasio da je poštivanje ljudskih prava bitan element političkog kriterijuma, kojem Evropska komisija i države članice pridaju najveću važnost. Leigh je dodao da BiH ima realnu mogućnost da podnese aplikaciju za članstvo u EU, ukoliko ispuni definisane uslove.