Pack: Treba provesti odluku "Sejdić-Finci", OHR treba zatvoriti

F
FENA
11.12.2011. u 15:03
0
5
Pack: Treba provesti odluku "Sejdić-Finci", OHR treba zatvoriti
0
Pack: Treba provesti odluku "Sejdić-Finci", OHR treba zatvoriti Doris Pack (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Evropska parlamentarka i izvjestiteljica za BiH Doris Pack izrazila je nadu da će odluka Suda u Strazburu “u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH” biti izvršena u najkraćem mogućem roku, jer za njeno izvršenje nije potrebno formiranje Vijeća ministara budući da odluku o tome donosi državni Parlament.
Parlamentarna skupština BiH, navela je, radi i može da donosi odluke ne samo po tom, već svim drugim pitanjima, kao što je popis stanovništva i zakon o državnoj pomoći.

“Problem je međutim što političari baš i ne pozdravljaju tu odluku”, rekla je Pack u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naglasila da je greška načinjena još u Daytonu, odnosno Ustavu BiH, gdje je bez prava na učšće na izborima ostalo oko 400.000 građana BiH, koji su poznati kao “ostali”.

Izrazila je i nadu da će BiH dobiti i novu vladu u najkraćem mogućem roku.

Pack, koja učestvuju u radu dvodnevne Međunarodne konferencije o ljudskim pravim, koju je organizirala Narodna skupština RS-a, naglasila je da je izuzetno važno ljudsko pravo na imovinu, a da još postoje problemi po tom pitanju.

Pravo na rad i zaposlenje, izdvojila je kao još jedno ljudsko pravo, a u BiH, je, kao i mnogim drugim zemljama, trenutno velika nezaposlenost.

“Znamo da nije moguće ovo pitanje tek tako riješiti”, kazala je ona, ali i naglasila da se to pravo mora omogućiti svim ljudima.

Komentirajući sutrašnji dvodnevni sastanak Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), Pack je rekla da je poznat njen stav da se zalaže za zatvaranje OHR-a.

"Sve dok OHR postoji oduzimamo odgovornost koja bi trebalo da leži na izabranim predstavnicima, jer oni će reći da ne treba ništa da rade, prepustiće sve OHR. Mislim da tome treba stati u kraj“, rekla je evropska parlamentarka.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: