BiH
0

Pack: Sudski predmeti iz BiH pokazuju da nešto ne funkcioniše

FENA
Doris Pack
Doris Pack
U ovom trenutku pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu nalazi se 1.500 predmeta iz BiH, što pokazuje da u ovoj državi nešto ne funkcioniše, ukazala je danas evropska parlamentarka Doris Pack.

Učestvujući na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima, koja je danas završena u Banjoj Luci, Pack je iznijela mišljenje da u BiH postoji nedostatak poštivanja ljudskih prava i kod provođenja presuda u slučajevima vraćanja imovine, što bi značajno uticalo na povratak izbjeglih i raseljenih.

Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava iz BiH Ljiljana Mijović navodi da od stoposto prihvatljivih predmeta pred tim sudom koji su iz BiH, njih 90 posto završi ustanovljavanjem kršenja prava.

“I u segmentu izvršenja presuda Evropskog suda, BiH uglavnom izvršava pojedinačne mjere iz presuda i opet dolazimo do jedne volšebnosti sistema. Naime, ne postoji organ koji bio zadužen za izvršenje presuda na nivou države. Tako da kada se ustanovi povreda presudom Evropskog suda uvijek jedan od entiteta izvršava tu presudu”, kaže ona.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić navodi da 63 godine nakon donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima samo se otvaraju nova pitanja.

“Pomjeraju se standardi, donose se novi akti, uspostavljaju se novi normativi i prakse u svijetu”, kazao je Radojičić.

Kada je u pitanju BiH, on navodi da je prije 20-ak godina ovo bilo područje masovnih kršenja osnovnih ljudskih prava, na život, mjesto stanovanja, nacionalnu i vjersku pripadnost…

“Ako iz tog ugla uporedimo današnje vrijeme, urađeno je mnogo i danas je situacija znatno bolja. Ako se čuju neriješeni problem o kojima smo govorili, prava manjina, povratnika, pravo na staru deviznu štednju, ratnu štetu, vjersku pripadnost…, onda to znači da je još uvijek dalek put koji moramo preći, i ne samo BiH, već i region, kako bi došli na neku višu stepenicu”, kazao je Radojičić.

I danas je ministar pravde RS-a Džerard Selman ponovio niz optužbi na Sud i Tužilaštvo BiH i te pravosudne institucije označio kao “osnovni generator kršenja ljudskih prava u BiH”. On tvrdi da je “neefikasnost bh. pravosuđa posljedica neefikasnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća”.

Na ovoj konferenciji u izlaganjima je dotaknuto i pitanje međunarodne uloge u kršenju ljudskih prava, odnosno odluka OHR-a kojima su pojedinci izgubili osnovna ljudska prava, na rad, učešće na izborima, da se kandiduju i osiguraju egzistenciju.

Za učesnike konferencije jučer je prijem organizirao entitetski premijer Milorad Dodik, koji je naveo da RS "čini sve da obezbijedi uslove za ostvarivanje ljudskih prava svih njenih građana".

U tom smislu, kako je danas saopćeno iz njegovog kabineta, kazao je da RS podržava implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci“ i zalaže se za strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, kao garanta ostvarivanja ljudskih prava i zaštite demokratije.