BiH
2

Pack: Osim lijepih riječi bh. političari moraju pokazati i djela

FENA
Doris Pack (Foto: AFP)
Doris Pack (Foto: AFP)
Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pack istakla je da bh. političari moraju s riječi preći na djela te da i parlamentarci moraju da pozovu lidere u Bosni i Hercegovini da počnu maksimalno ozbiljno da rade svoj posao kako bi Bosna i Hercegovina mogla dalje da napreduje na svom putu ka EU, jer su za to dobili povjerenje građana.

Ona je pojasnila da je tokom današnjeg obraćanja zvaničnika na Međunarodnom samitu "Mir i pomirenje - korak naprijed“ čula "jako lijepe riječi, ali su potrebna dijela“.

"I parlamenti na svim nivoima treba da prisile političare da rade. Ne postoje opravdanja da političari u ovoj zemlji ne rade, a naročito parlamentarci treba da na neki način natjeraju političare da rade konkretne stvari", rekla je Pack u izjavi novinarima u Banjoj Luci u pauzi održavanja Međunarodnog samita.

Komentirajući nedavni zahtjev u Evropskom parlamentu da se BiH na neki način sankcionira, jer nije ispunila presudu u predmetu "Sejdić-Finci“, ona je istakla da je njena motivacija da upotrijebi sve instrumente da bi političari razumjeli da moraju da rade konkretne stvari.

"Znate da EU raspolaže s veoma jakim instrumentima. Hoćemo da BiH bude dio našeg društva i stoga ona mora da za to ispuni uvjete, na isti način kako je to uradila Hrvatska", rekla je Pack i dodala da je njen amandman, koji je nedavno predlagala u Evropskom parlamentu, bio poruka da bh. lideri shvate koja je njihova obaveza i da učine neke stvari za budućnost svoje djece.

Naglasila je da nije željela da se snakcionišu građani, već samo političari, koji očito neće da rade konkretne stvari u svojoj zemlji.