{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Pack pokazuje nepoznavanje suštine i geneze krize u BiH

F
22.5.2013. u 18:54
38
78
Lagumdžija: Pack pokazuje nepoznavanje suštine i geneze krize u BiH
38
Lagumdžija: Pack pokazuje nepoznavanje suštine i geneze krize u BiH
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Doris Pack ima pravo na svoje mišljenje, ali to je očigledno samo njeno mišljenje i daleko je od toga da postane stav VIjeća Evrope, Evropskog Parlamenta ili bilo kojeg njegovog relevantnog tijela", izjavio je za Agenciju Fena ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, komentirajući najavu članice Evropskog parlamenta Doris Pack da će zatražiti suspenziju članstva BiH u Vijeću Evrope.
"Ako BiH treba surovo kazniti zbog kašnjenja u reformama, šta je onda s drugim članicama Vijeća Evrope koje također ne provode presude Evropskoga suda za ljudska prava?
Ima tu izuzetno politički i ekonomski moćnijih zemalja od BiH, koje se gospođa Pack ne usudi niti spomenuti, a kamoli pozvati da ih se surovo kazni. Ne želim ovim kazati kako je dobro da se ne poštuju evropske norme i presude Suda za ljudska prava, nego kako nisu dobri dvostruki standardi koje zagovara gospođa Pack", pojasnio je.

Lagumdžija je dodao da mu je žao što gospođa Pack vjeruje kako će se stanje u BiH radikalno promijeniti tako što će EU i Vijeće Evrope surovo kazniti BiH.

"Takvim nastupom pokazuje temeljno nepoznavanje suštine i geneze krize u BiH, što je ignorancija koju sebi jedan evropski parlamentarac s tolikim stažom ne može priuštiti. Drago mi je, ipak, da vidim da u Evropskom Parlamentu i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope većina zastupnika ne dijeli mišljenje gospođe Pack", naglasio je Lagumdžija.

BiH mora učiniti sve, dodao je, da provede presude ECHR-a.

"To je naša politička i građanska obaveza, ali ovo što zagovara gospođa Pack definitivno nije način na koji se to treba uraditi", zaključio je Lagumdžija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: