{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pacijenti UKCS-a će uskoro moći anonimno prijaviti koruptivne ljekare i osoblje

17.4.2014. u 13:50
388
105
Pacijenti UKCS-a će uskoro moći anonimno prijaviti koruptivne ljekare i osoblje
388
Svi pacijenti koji od sada budu imali negativna iskustva u radu s ljekarima i medicinskim osobljem na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, a koja se mogu dovesti u vezu s koruptivnim djelima, moći će to anonimno prijaviti putem tzv. "Etičke linije". Riječ je antikorupcionom programu koji će biti dostupan na zvaničnoj stranici UKCS-a.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Damir Aganović i Bojan Bajić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Damir Aganović i Bojan Bajić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


U prostorijama Instituta za naučno-istraživački rad UKCS-a danas je potpisan Ugovor o instaliranju antikorupcijskog programa "Etička linija" između Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i firme Net Consulting.

"UKCS kao najveća zdravstvena institucija u BiH ima moralnu i profesionalnu obavezu da uspostavi kvalitetan sistem za borbu protiv korupcije, koji će, nadamo se, slijediti i ostale javne ustanove. Svjesni ovog velikog društvenog zla i problema, mi u UKC Sarajevo već šest mjeseci radimo na izradi najoptimalnijeg modaliteta podnošenja prijava eventualnih slučajeva korupcije", rekao je direktor UKCS-a Damir Aganović.

Bitno je naglasiti da je ovaj program namijenjen isključivo za prijavu korupcije te isključuje mogućnost žalbe pacijenata na kvalitetu usluge jer za ovu vrstu prigovora UKCS ima posebno formiranu Komisiju za pohvale i primjedbe na pružene zdravstvene usluge. Korupciju ili mito moći će putem ove aplikacije anonimno prijaviti pacijenti, uposlenici UKCS-a te dobavljači. Prijavljivači će popuniti poseban formular za koji ćete dobiti i PIN kako bi mogli pratiti tok istrage prijave. Uz pomoć jedinstvenog PIN koda, prijavljivač može komunicirati s ovlaštenom osobom koja je zaprimila prijavu putem tzv. anonimnog dijaloga. Svaki unos je zaštićen, te se prijave ne mogu izbrisati, niti mijenjati.

Potpisivanje Ugovora o instaliranju antikorupcijskog programa
Potpisivanje Ugovora o instaliranju antikorupcijskog programa "Etička linija" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Prednost ovog programa je što se ne mogu ukloniti ili korigovati prijave, odnosno zloupotrijebiti dokazi koji budu poslani sistemom 'Etička linija'", naglasio je Aganović.

Sve prijave će biti riješene u roku od 45 dana, a ukoliko prijavljivač ne bude zadovoljan odgovorom ili smatra da institucija, u ovom slučaju UKCS, štiti prijavljenu osobu, prijavu uvijek možete odštampati s kodom i odgovorima te priložiti relevantnim institucijama.

"UKCS je spreman ući u borbu protiv korupcije jer ne želimo da neodgovornost i neetičnost u radu jednog pojedinca utiču na ugled naše institucije. Naša namjera je da otkrijemo, razmotrimo i uklonimo sve nepravilnosti na bilo kojem nivou, neovisno o kome se radi. Oni za koje se dokaže da su nanijeli štetu našoj instituciji treba da odgovaraju pred nadležnim organima", rekao je Aganović.

Program
Program "Etička linija" počinje s radom za mjesec i po (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


"Etička linija" bit će u funkciji za mjesec i po dana. Na prijavama će raditi tim od 10 ljudi.

"Bitno je istaći da, ukoliko se uspostavi da postoje osnove sumnje da je riječ o krivičnom djelu, UKCS nema više pristup tom slučaju i on se prebacuje nadležnim institucijama, odnosno sudu i tužilaštvu. Također, UKCS će biti obavezan da podnosi izvještaje o tome koliko je bilo prijava i dali su riješene", naglasio je Bojan Bajić, direktor Net Consultinga.

Sistem "Etičke linije", koji je napravljen prema standardima EU i SAD-a, već od decembra prošle godine koristi i Ministarstvo odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: