BiH
39

Uspostavljena Etička linija za prijavu zloupotreba pri dijeljenju pomoći

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar i direktor Net Consultinga Bojan Bajić potpisali su danas ugovor o donaciji za uspostavljanje sistema Etičke linije za prijavu zloupotreba u distribuciji humanitarne pomoći koja se dostavlja radi saniranja posljedica poplava.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ovaj sistem donirala je firma Net Consulting iz Sarajeva, tako da će sve zainteresovane organizacije i građani posredstvom web stranice Ministarstva sigurnosti BiH moći prijaviti sumnje na nepravilnosti.

Ćavar je podsjetio da je BiH izašla iz faze hitnog spašavanja ljudi i da ulazi u fazu sanacije i obnove.

"Na početku krize osigurana je i distribuisana međunarodna pomoć koja se prvih dana ogledala u interventnim ekipama, helikopterima i čamcima za spašavanje, čime su spašavani ljudski životi", rekao je Ćavar.

Prema njegovim riječima, u fazi sanacije i obnove međunarodna pomoć koju osigurava Vijeće ministara BiH sve više pristiže u obliku raznih vrsta potrebne robe i novčanih sredstava.

"Kako bi spriječili bilo kakve zloupotrebe novčane pomoći i materijalno tehničkih sredstava koje u velikim količinama dolaze u BiH odlučili smo da uvedemo Etičku liniju koja će svim stanovnicima omogućiti da prijave bilo kakvu vrstu sumnje na zloupotrebu pomoći koja pristiže", naveo je on.

Ministarstvo sigurnosti BiH će sa svoje strane, dodao je Ćavar, osigurati da svaka prijava koja dođe preko Etičke linije bude adekvatno obrađena i istražena i u slučaju osnovane sumnje bude proslijeđena nadležnim organima na postupanje.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Sve ovo radimo s ciljem da zaštitimo stanovništvo od bilo kakve zloupotrebe i kako bi osigurali da sve ono što dođe u BiH bude distribuisano do krajnjih korisnika, na transparentan način", pojasnio je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

On je naveo da do sada nema saznanja o zloupotrebi humanitarne pomoći jer je ona do sada bila urgentna, ali da će se, u slučaju zloupotreba, ovom linijom pokazati da sistem funkcioniše.

Direktor Net Consultinga Bojan Bajić rekao je da je Etička linija kredibilan sistem za prijavu nepravilnosti korupcije i s obzirom da je eksterni sistem ima svoje funkcije.

"Ovaj sistem nije pod kontrolom Ministarstva sigurnosti i ne može izbrisati nijednu prijavu koja stigne, niti manipulisati s bilo kakvom dokumentacijom", rekao je Bajić.

Prema njegovim riječima, odgovorni u Ministarstvu sigurnosti dužni su da djeluju po takvim prijavama.ž

On je rekao da će ovaj sistem za sprečavanje potencijalne zloupotrebe humanitarne pomoći biti implementiran za sedam dana.

"Etička linija zahtjeva vrlo specifične prijave, ona ne prihvata paušalne ocjene. To znači da svaka prijava građana mora da sadrži koja je nepravilnost u pitanju, gdje se ona desila, kada, ko je uključen u zloupotrebu... Ukoliko prijava dođe uopšteno, ona neće moći da prođe kroz ovu liniju", rekao je Bajić.