Veliko opterećenje
32

Pacijenti u JU Dom zdravlja KS sedmicama čekaju radiološke preglede

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pacijenti koji se liječe u ustanovama JU Dom zdravlja KS žale se na dugo čekanje za preglede na radiologiji. Termini su nekim pacijentima zakazani u julu, a ovih dana je bilo problema s kvarovima RTG aparata. Žalbe su stigle za Dom zdravlja Novi Grad i Centar.

Pacijenti koji su se javili našoj redakciji kazali su kako aparati nisu radili zbog softverske greške i/ili dotrajalosti.

"Pacijenti čekaju već sedmicu, a ni do kraja ove sedmice neće biti riješen problem. U Domu zdravlja Ilidža obrađuju pacijente s tri općine tako da se čekaju termini tek u julu. U Domu zdravlja Omer Maslić ne mogu primiti pacijente iz drugih općina. Praktično, pacijenti s najmnogoljudnije općine Novi Grad ne mogu koristiti usluge radiologije zbog sporosti procedura i starih aparata kojima je dotrajao vijek trajanja", rekao nam je jedan od pacijenata s područja Općine Novi Grad.

Iz JU Dom zdravlja KS kazali su nam kako ultrazvučna i radiološka dijagnostika pruža usluge u uslovima velikog dnevnog opterećenja, a da menadžment ove ustanove poduzima sve mjere kako bi se ovakvi sofisticirani pregledi obavljali nesmetano i u kontinuitetu u svim domovima zdravlja ove javne ustanove.

"S tim u vezi ističemo da je u Domu zdravlja Ilidža nedavno instaliran novi ultrazvučni aparat, te ortopantomogram (panoramski snimak vilice). U narednom periodu bit će instaliran i novi RTG aparat. Dakle, služba će raditi u punom kapacitetu. Domu zdravlja Ilidža za ovu vrstu usluge pripadaju i osiguranici općina Trnovo i Hadžići, što prema postojećim normativima ne predstavlja problem u odnosu na broj stanovnika navedenih općina", rekao je za Klix.ba Arman Šarkić iz Press službe JU Dom zdravlja KS.

Dodaje kako je novi ultrazvučni aparat instaliran i u Domu zdravlja Novo Sarajevo, a da je kvar na digitajzeru u Domu zdravlja Stari Grad otklonjen.

"Predviđena je i nabavka novog ultrazvučnog aparata u Domu zdravlja Centar Vrazova, te još jednog ultrazvučnog aparata u okviru namjenskih sredstava za 2017. godinu koje je odobrila Vlada KS. U Domu zdravlja Novi Grad (lokalitet Saraj Polje) RTG aparat nije radio dva dana, a nakon otklonjenog kvara od jučer je u funkciji. Zbog velike opterećenosti ultrazvučnih i radioloških aparata, nažalost u nekom periodu neminovni su i kvarovi koji se uspješno otklanjaju u okviru obavezne procedure propisane Zakonom o javnim nabavkama. Obnavljanje radiološke i ultrazvučne dijagnostike jedan je od prioriteta menadžmenta JU Dom zdravlja KS i na tom planu već su urađeni konkretni potezi", rekao je Šarkić.

Iz ove ustanove napominju da se svi hitni slučajevi, među kojima su onkološki pacijenti, te djeca i ratni vojni invalidi primaju se odmah, a da se tzv. "hladni slučajevi" naručuju u vremenskom okviru dobre ljekarske prakse koji je standard u regiji i šire, a uzimajući u obzir složenost i dužinu ovakve vrste pregleda.