Jurnee Smollett u Drugoj gimnaziji
0

FOTO+VIDEO / "Ovo je vaša zemlja, ne odustajte od nje!"

Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Američka glumica Jurnee Smollett i njen suprug muzičar Josiah Bell posjetili su u srijedu sarajevsku Drugu gimnaziju gdje su razgovarali sa učenicama i učenicima ove škole.

Smollett je publici najpoznatija po ulozi u filmu Denzela Washingtona "Great Debaters", a mogli smo je vidjeti u ulogama u filmu "Jack", te epizodnim ulogama u serijama "Cosby", ER, Dr. House i drugim. Mladima je prije svega željela kazati kako sve u životu mogu uspjeti ako žele, te da ukoliko uspiju ne smiju se samo s tim zadovoljiti već trebaju pomoći drugima.

"Odrasla sam u siromašnom dijelu New Yorka, bila sam jedno od šestoro djece, i znam kako je kad nemaš ništa, kada ti majka po kući skuplja sitniš da nešto kupi. Sve što sam postigla, postigla sam uz puno truda, i vjeru u sebe. Danas opet sve to koristim da pomognem drugima, da drugima kažem da moraju dići glas. U tome mi pomaže i Samuel Jackson koji je također mnogo angažovan u podršci onima kojima je ona potrebna, i koji mi je danas poput ujaka", kazala je mladima Jurnee.

Njen suprug, muzičar Josiah Bell kaže da on nije imao posebno teško djetinjstvo, rođen je i odrastao u Canadi, ali je imao težak put kroz muzički svijet.

"Nemojte misliti da je svima lako. Journee i ja smo se mnogo puta susreli sa nekim oblicima diskriminacije, ona je imala nekoliko prilika da dobije dobre uloge ali su joj rekli da se ne uklapa jer je Afroamerikanka, meni su govorili da neki tipovi muzike nisu za mene jer se također "ne uklapam", a probao sam se u raznim pravcima. Danas, volim samo Justina Biebera! Naravno, ovo za Biebera se šalim", kazao je Josiah, također podcrtavajući da uz veliki trud i zalaganje čovjek može uspjeti bez obzira na sve poteškoće.

"Mnogi, pa među njima i moja braća, nisu vjerovali da Afroamerikanac ikada može biti predsjednik SAD. Kada se Barack Obama kandidirao, rekli su: sve to lijepo zvuči, ali nema šanse! Međutim, kada je sve krenulo, kada su svi digli svoj glas, kada su djeca koja nemaju pravo glasa sjela pa na telefon zvali nepoznate ljude i objašnjavali im zbog čega da glasaju za njega, došlo je do promjene, Obama je izabran. Moji djed i baka živjeli su u doba segregacije i moji roditelji prošli su mnogo toga lošeg i Afroamerikancima je danas mnogo bolje nego prije, mnogo bolje nego su mnogi vjerovali da im može biti", kazala je Jurnee koja je učestvovala i u kampanji Baracka Obame.

Mlade je pozvala da dignu glas, da pišu pisma vladama, Ambasadi SAD-a i svima za koje misle da mogu pomoći. Učenici i učenice su s Journee i Josiahom razgovarali o trenutnoj situaciji u BiH, o poteškoćama sa kojima se susreću, razlozima zbog kojih žele napustiti BiH u kojoj neki od njih ne vide budućnost.

"Vaša zemlja je prekrasna, imate mnogo mogućnosti koje možete iskoristiti. U vama vidimo mnogo pozitivne energije, ovo je vaša zemlja, i nemojte od nje odustati!", poručili su na kraju učenicama i učenicima Druge gimnazije Jurnee i Josiah, nakon čega su mnogi željeli da se fotografiraju s njima, a Josiah im je otpjevao i jednu svoju pjesmu. Nakon nekoliko "ozbiljnih fotografija", Josiah je predložio da napravimo nekoliko "blesavih", što su učenici sa oduševljenjem prihvatili, a druženje je nastavljeno u opuštenoj atmosferi. Journee i Josiah obećali su da će ponovno doći u BiH. U utorak su posjetili Mostar, a za danas je planiran i posjet Američkom univerzitetu.