Posjeta Mostaru
0

Jurnee Smollett razgovarala sa srednjoškolcima

Sarajevo-x.com
U organizaciji Ambasde SAD-a u BiH, hollywoodska glumica i pjevačica Jurnee Smollett u pratnji svog supruga, muzičara Josiahe Bella, posjetila je danas Gimnaziju Mostar.

U svom obraćanju srednjoškolcima, Smollett je govorila o svom životu i karijeri, kako glumačkoj, tako i humanitarnoj te o svom porijeklu koje obuhvaća, uz ostalo, židovske, irske i indijanske korijene.

Smollet se dotaknula i važne uloge koju mladi imaju u izazivanju promjena u svom društvu, a govorila je i o svom školovanju, kao i općenito o školovanju u SAD-u.

"Ja i moj suprug, kao mladi ljudi afričko-američkog porijekla. Želimo s mladima iz BiH podijeliti svoje životno iskustvo, dati jedan dašak Amerike ovdje, te saznati nešto više o mladima iz BiH", kazala je Smollett.

Što se tiče njihovog ranijeg znanja o BiH, poznata glumica istaknula je kako su ona i njen suprug čuli mnogo stvari o BiH, te su prije posjete našoj zemlji dosta istraživali i saznali mnoge informacije o BiH, posebice iz ratnih godina.

Smollett i Bella složili su se kako je BiH prelijepa zemlja te da jedva čekaju da razgledaju Mostar.

Tokom današnjeg posjeta učenici su poznatom paru postavljati razna pitanja na koja su oni s strpljivo i s puno veselja odgovarali.

U sklopu boravka u Mostaru, Smollett će posjetiti i Univerzitet Džemal Bijedić te održati radionicu o pisanju pjesama i muzičkoj produkciji u Muzičkom centru Pavarotti.

Inače, Smollett se nalazi u posjetu BiH u sklopu nastojanja Ambasade SAD-a da promovira angažman mladih i kulturu. Američka glumica boravit će u našoj zemlji do 11. maja.

Jurnee Smollett glumila je naslovnu ulogu u filu The Great Debaters s Denzelom Washingtonom, a poznata je i po serijama Obrana i Cosby. Također, najmlađa je članica odbora Umjetnici za novu Južnu Afriku, organizacije koja se bavi problemima AIDS-a, unaprjeđenja ljudskih prava i jednakosti, zaštite prava na glasanje i obrazovanje.