Saznaje Klix.ba
159

Ovo je sedam osumnjičenih terorista IDIL-a kojim će se suditi u BiH

D. Be.
Jasmin Keserović
Jasmin Keserović
Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić, Emir Ališić, Armen Dželko i Muharem Dunjić deportovani su večeras iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Klix.ba.

Petorica osumnjičenih terorista Keserović, Kasupović, Labidi, Berbić i Ališić su nakon slijetanja na sarajevski aerodrom, nakon sat i po kontrole pod jakom policijskom pratnjom prevezeni na Sud BiH gdje će večeras biti održana ročišta za određivanje pritvora s obzirom da je za njima bila raspisana potjernica.

Kako saznajemo ročišta će biti održana posebno za svakog osumnjičenog i trebala bi biti završena do ponoći.

Preostalu dvojica iz prve grupe IDIL-ovaca koja je večeras prebačena u Sarajevo, Dželku i Dunjića, su na aerodromu preuzeli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i prevezli ih u svoje prostorije u Istočnom Sarajevu radi kriminalističke obrade.

Svi oni su osumnjičeni zbog krivičnih djela organiziranja terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Pored sedmorice osumnjičenih terorista još šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo su prošli odgovarajuće provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći.

U pripremi za povratak bh. državljana iz Sirije posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno su sarađivale brojne nadležne institucije, ministarstva, policijske i sigurnosne agencije iz BiH i međunarodni partneri.