Zaključuju ugovore
33

Ovo je plan MVP-a za iduću godinu: Omogućiti diplomatama da bez viza putuju u brojne zemlje

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine naredne godine planira zaključiti 20 međunarodnih ugovora od kojih se većina odnosi na omogućavanje zapošljavanja članova porodica bh. diplomata u stranim zemljama kao i ukidanje viza za nosioce službenih i diplomatskih pasoša u brojnim zemljama.

U Programu rada Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, tačnije u dijelu koji se odnosi na stvaranje pravnog okvira za funkcionisanje MVP BiH, navedene su informacije koje se odnose na Zakon o vanjskim poslovima BiH. Kako piše, zakon je upućen u Predsjedništvo BiH i čeka se pismeno očitovanje, a u međuvremenu je zatraženo mišljenje Ministarstva financija i trezora BiH, Ministarstva pravde BiH i Ureda za zakonodavstvo BiH.

Među 20 međunarodnih ugovora je i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske o dohodovnoj djelatnosti članova porodice osoblja službenih misija svake države u drugoj državi. Kako je navedeno, ovim će biti omogućeno obavljanja plaćenih poslova članovima porodica diplomatskog, konzularnog, administrativnog i tehničkog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava i članova međunarodnih misija obje zemlje.

U planu je i Nota sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije koji se odnosi na plaćeni posao članova porodice zaposlenika na službenoj dužnosti u Holandiji odnosno Bosni i Hercegovini, Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o zapošljavanju članova obitelji osoblja diplomatske misije ili karijernih konzularnih predstavnika i Sporazum između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o plaćenim poslovima izdržavanih članova porodice diplomatskog, konzularnog, administrativnog i tehničkog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Tokom naredne godine trebali bi biti zaključeni i Sporazum o zapošljavanju članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja sa Republikom Turskom, Memorandum o razumijevanju o zapošljavanju članova porodice sa Australijom, Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o zapošljavanju članova porodice koji čine sastavni dio domaćinstva članova diplomatsko-konzularnih misija, Sporazum između BiH i Argentine o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i Sporazum između BiH i Argentine o uzajamnom ukidanju viza za nosioce građanskih pasoša radi putovanja u turističke ili poslovne svrhe.

Tu nije kraj, u planu je zaključivanje izmjena Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Azerbejdžanom, zaključivanje bilateralnog sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Tajlandom, zaključivanje bilateralnog sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Čileom, zaključivanje Sporazuma o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša radi putovanja u turističke ili poslovne svrhe sa Argentinom, zaključivanje Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i specijalnih/službenih pasoša sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zaključivanje Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša sa Kuvajtom.

Što se tiče ostalih ugovora Ministarstvo vanjskih poslova BiH namjerava sprovesti zaključivanje Ugovora o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Šri Lankom, zaključivanje Ugovora o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Indijom, zaključivanje Ugovora o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Vijetnamom, zaključivanje Ugovora o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Kirgistanom i zaključivanje bilateralnog sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša sa Peruom.