Saznaje Klix.ba
73

Ovo je 8 zaključaka koje planiraju usvojiti u NSRS-u, među njima definisanje entitetske granice

D. Be.
Narodna skupština RS-a (Foto: E. M./Klix.ba)
Narodna skupština RS-a (Foto: E. M./Klix.ba)
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati 8 zaključaka o kojima će na kraju glasati. Sjednica je sazvana zbog, kako je navela predsjednica RS-a, antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Kako saznaje Klix.ba, ovo su zaključci koje je predložio Milorad Dodik (SNSD) i o kojima će se danas raspravljati u Narodnoj skupštini te na kraju vjerovatno i glasati.

  1. NSRS potvrđuje privrženost RS-a Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

  2. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

  3. NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

  4. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

  5. NSRS naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

  1. NSRS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

  2. NSRS obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

  3. NSRS traži da predstavnici RS-a u organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu RS-a o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

U materijalu koji je dostavljen poslanicima uoči posebnog zasjedanja navedeno je da neprovediva odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS-a.

Cvijanović je prošle srijede rekla da predstavnici RS-a u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu bez stranih sudija.