{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove godine hadž će obaviti 17 pripadnika Oružanih snaga BiH

F
1.9.2015. u 13:53
15
59
Ove godine hadž će obaviti 17 pripadnika Oružanih snaga BiH
15
Ove godine hadž će obaviti 17 pripadnika Oružanih snaga BiH
Foto: FENA
Ove godine, petu islamsku dužnost, hadž, obavit će 17 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
"Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove godine u skladu s planom vojnog mufijstva i mogućnostima Ministarstva organizira odlazak na hadž za nekoliko pripadnika OSBiH", kazao je u izjavi za Fenu glavni imam u OSBiH Nesib ef. Hadžić.

U skladu s mogućnostima hadž je prošle godine obavilo sedam pripadnika kroz program sufinansiranja, u kojem participira Ministarstvo, a ove godine je taj broj povećan kroz program samofinansiranja.

"Radi duhovnog oplemenjivanja, razvijanja duhovne dimenzije u OSBiH, ove godine će petu islamsku dužnost, hadž, obaviti 17 pripadnika OSBiH", rekao je Hadžić.

Tim povodom će sutra u Kasarni Rajlovac s podne-namazom biti proučena ikrar dova za 17 pripadnika OSBiH.

Hadžić je pozvao sve pripadnike OSBiH koji su već obavili hadž proteklih godina kao i džematlije koji se mogu organizirati a da ne ugroze zadatke u svojim jedinicama da prisustvuju ikrar dovi.

Hadž je po šerijatskim propisima jedan od pet temeljnih islamskih dužnosti. Svaki musliman koji je punoljetan, pametan, imućan i zdrav dužan je da jednom u životu hodočasti Ka'bu u Meki, boravi na Arefatu, obiđe Safu i Mervu i obavi druge dužnosti koje su vezane za ovaj ibadet.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž odlazi 1.411 hadžija, koji će obaviti petu islamsku dužnost, obavezni hadž za muslimane koji su u mogućnosti.

Ikrar na arapskom jeziku znači opredjeljenje, momenat kada se ozvaniči odlazak na hadž.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: