BiH
0

Ove godine bez prijemnog na Filozofskom fakultetu

FENA
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Filozofski fakultet u Sarajevu otvorit će sutra svoja vrata za buduće studente, sadašnje srednjoškolce u okviru tradicionalne manifestacije Dani otvorenih vrata.

"Oni će imati priliku da se upoznaju o Fakultetu, broju odsjeka, o svim studijskim kombinacijama i grupama koje se studiraju na Filozofskom fakultetu", kazao je Feni dekan ovog fakulteta prof. dr. Ivo Komšić.

Najvažnija informacija za buduće studente je da ove godine na Filozofskom fakultetu nema prijemnog ispita kao ranijih godina, što znači da će svi odlični đaci, koji će se rangirati prema uspjehu iz srednje škole, biti upisani u onom broju koji odobri resorno kantonalno ministarstvo, a svi oni koji ostanu "ispod crte", moći će studirati redovno uz samofinansiranje ili vanredno uz finansiranje, odnosno također će se moći upisati bez prijemnog ispita.

"Izvršit ćemo rangiranje samo na temelju rezultata iz srednje škole da bismo zadovoljili onaj broj studenata koji država finansira, a ona finansira samo one koji su pokazali dobar uspjeh u srednjoj školi. Oni koji će biti izvan tih brojeva koje će odobriti Vlada Kantona Sarajevo, moći će slobodno studirati uz samofinansiranje ili vanredno", pojasnio je prof. Komšić.

Filozofski fakultet ove školske godine planira upis 950 redovnih studenata, studenata sa samofinansiranjem i vanrednih studenata na svih 13 svojih odsjeka. Ovaj broj treba da odobri kantonalna vlada, ali dekan Komšić kaže da Vlada uglavnom ispoštuje prijedlog Fakulteta.