Vlada usvojila plan upisa
0

KS: Na 23 visokoškolske ustanove upisat će se 5.606 studenta

FENA
Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu
Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a, usvojila Plan upisa studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2011./2012. kao i Plan upisa studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija.

Na 23 visokoškolske ustanove Univerziteta u Sarajevu, u narednoj školskoj godini moći će se, prema usvojenom Planu, upisati 5.606 studenata.

Radi usklađivanja obrazovne politike s tržištem rada i u namjeri kvalitetnog uređenja Plana upisa, resorno ministarstvo je formiralo radnu grupu od svih struktura koje direktno ili indirektno učestvuju u planiranju kadrova. Konačna upisna kvota je rezultat konsenzusa svih učesnika u procesu kreiranja ovog plana.

Novina u odnosu na prethodne godine jeste smanjenje broja vanrednih studenata na svim fakultetima, s intencijom, kako je to i predviđeno Bolonjskim procesom obrazovanja, da u narednim godinama vanredni studij u potpunosti zamijeni studij - studiranja na daljinu (Distance Learning - DL) kako je to već urađeno na evropskim univerzitetima koji primjenjuju sistem obrazovanja prema Bolonjskim principima.

Zvanične evidencije nezaposlenih govore o velikom broju nezaposlenih studenata društvenih nauka (pravo, kriminalistika, političke nauke).

Vođeni ovim pokazateljima, u narednoj školskoj godini povećane su upisne kvote na fakultete tehničkih i prirodnih nauka te na studije stranih jezika, istovremeno smanjujući upisne kvote na fakultetima društvenih nauka.

Fakulteti/akademije koji predlože upis studenata na vanredni studij mogu do početka akademske 2011/2012. godine organizirati DL studij i obratiti se Vladi KS-a putem Ministarstva, za upis dodatnih studenata i to do broja koji je bio planiran za vanredni studij u prvobitnom prijedlogu Univerziteta u Sarajevu, odnosno fakulteta i akademija.

Konkurs za upis studenata u prvu godinu studija u akademskoj 2011/2012. godini bit će objavljen 15. juna, u sredstvima javnog informiranja, saopćeno je iz Pres- službe KS-a.