BiH
2

Ovako djeca vide klimatske promjene

FENA
(Foto: FENA)
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Wigermark, zajedno s francuskom ambasadoricom u BiH Claire Bodoni i njemačkim ambasadorom Christianom Hellbachom, otvorio je večeras u Sarajevu eko-izložbu radova učenika OŠ "Musa Ćazim Ćatić" o temi klimatskih promjena i zaštite okoliša.

Wigermark je izjavio da su klimatske promjene nesporno jedan od najvećih izazova s kojim se danas suočavaju odrasli ali pogotovo djeca i buduće generacije.

Istakao je da mu je zadovoljstvo vidjeti dječije radove o klimatskim promjenama i da s ponosom može istaći da je ta oblast jedan od glavnih prioriteta EU, te da radovi djece mogu privući više pažnje na opasnost koju klimatske promjene predstavljaju za sve nas.

Ambasadorica Bodoni rekla je učenicima da računa na njih da prenesu poruku o potrebi da vodimo računa o planeti, te da oni trebaju naučiti odrasle kako se treba lijepo ponašati.

Ambasador Hellbach je rekao da je borba protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica stvar budućnosti koja pripada mladim naraštajima, zbog čega ih je posebno važno pridobiti za tu borbu kojoj će morati doprinijeti i bogate i siromašne zemlje.