BiH
155

Mladi o medicini i biomedicinskom inžinjeringu učili od Nakaša i Marjanovića

Klix.ba
(Foto: Almir Panjeta)
U Bosanskoj Krupi je otvorena trodnevna "Ljetna škola medicine i biomedicinskog inžinjeringa" na kojoj učestvuje više od 100 mladih iz svih krajeva BiH uz predavanja eminentnih stručnjaka iz ove oblasti kako bi ih upoznali sa samom temom ali i mogućnostima koje se u ovoj oblasti nude.

Školu organizira "Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH" (DMBIUBiH) u sklopu projekta "Dijalog za budućnost" koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

“Želimo popularizirati medicinu i biomedicinski inžinjering u BiH, da mladi nauče gdje je ta oblast trenutno i koje su njene perspektive i mogućnosti – da ovi mladi ljudi dobiju pravilno usmjerenje, a ne da budu još jedni u nizu na birou”, kaže Almir Badnjević, predsjednik DMBIUBiH.

Jedna od predavačica prof. Dušanka Bošković koja je održala i prvo predavanje govorila je o mogućnostima koje mladim ljudima nudi ova oblast. Pozdravili su ih i načelnik Opštine Bosanska Krupa Armin Halitović i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Unsko-sanskom kantonu Tahir Nuhić.

“Drago mi je da ste došli u ovolikom broju kako biste naučili nešto o ovoj temi, i među vama vidim profesionalce koji će željeti da nam se pridruže kako bismo zajedno unapređivali ovu oblast u BiH”, kazala je prof. Bošković.

Jedan od predavača prof. Damir Marjanović, u uvodu je mladima poručio kako ni jedno saznanje na putu ka konačnom odabiru onoga čime će se baviti nije viška. “Niko od nas ovdje nije znao čime će se baviti, ja sam na primjer htio da budem roker i vatrogasac, mislio sam da će mi uniforma dobro stajati. Vi ste generacija kojoj je moja generacija postavila zamku da se ništa ne može promijeniti na bolje. Vi ste dio nove generacije koji nije upao u tu zamku, odlučili ste uzeti stvar u svoje ruke kako bi krenuli ka boljem, a prvi korak ka tome jeste proširivanje znanja”, kazao je Marjanović.

Među predavačima je i dr. Bakir Nakaš koji se nadovezao na prof. Marjanovića kazavši kako je on uvijek mislio da će biti taksista.

“Na medicinu me odvelo to što sam bježao od matematike, a kad sam došao tamo, vidio sam da je ima i više nego što sam mogao i zamisliti”, kazao im je.

Dr. Nakaš kaže kako ga je na "Ljetnu školu" dovela želja da uvijek bude uključen u promjene koje se dešavaju, želja da se druži s mladima, sazna više o njima, njihovim idejama, pomogne im da energiju koju imaju pravilno usmjere i upute se u pravom smjeru.

“Ono što vidim iz prvih kontakata i razgovora s ovim mladim ljudima jeste da su oni puni energije i želje za novim znanjem, na nama je samo potruditi se da oni to ne izgube, i da se sve to pravilno usmjeri”, kaže Nakaš.

"Cilj je da se djeca i mladi susreću kroz razne sadržaje. Činjenica da se susreću kroz ovakvu temu nam je još draža jer nije samo u pitanju susret mladih što je također bitno, već je ovo važno za orijentaciju u njihovim karijerama, sjajan korak u smislu da imaju nekoga ko će im otvoriti neka vrata kako bi počeli neku svoju putanju, svoju karijeru. Zavidim vam na ovoj prilici koju će nadam se neki od vas iskoristiti”, konsultantica za obrazovanje na Projektu "Dijalog za budućnost" u UNICEF-u BiH Nina Kovač, navodi portal ZaSvakoDijete.ba.