BiH
433

"Krv nam je svima ista": Načelnici sjedili, a mladi objašnjavali kako se gradi mir

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mirovna konferencija za mlade pod nazivom "Zajedno i aktivno za bolju budućnost" održana je danas u punoj sali sarajevskog hotela Hollywood.

Više od 100 mladih učesnika iz svih dijelova BiH imalo je priliku prisustvovati jedinstvenom događaju u kojem su svoje stavove i planove mogli iznijeti čelnicima svojih lokalnih zajednica. Mladi su iznijeli svoje ideje o budućnosti kroz tematiku izgradnje povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Neke od aktuelnih tema i naslova projekata bili su "Krv nam je svima ista", "Karneval za mir" i "Pazi, mir", a prezentatori su se obraćali liderima Maglaja, Vlasenice, Kladnja, Bratunca, Glamoča, Petrova, Goražda i Doboja.

Jedna od učesnica konferencije Tamara Cvetković iz Bratunca kaže kako su u ranijim okupljanjima mladi razbijali osnovne predrasude koje ljudi sa sve tri strane nose jedni o drugima.

"Rijetkost je kada glavnim ljudima u svom gradu govorimo šta bismo voljeli da radimo. To je veliki plus zato što oni već sada mogu sa tim biti upoznati pa imamo neku vrstu odobravanja", rekla je Cvetković koja je istakla da oni nikoga ne mole, pa ni načelnike općina.

Njen kolega iz Sanskog Mosta Ammar Zeljković smatra kako je današnji događaj odlična stvar za podizanje svijeti mladih.

"Od njih ništa nismo morali tražiti. Načelnici i izaslanstva su već pokazali inicijativu sa svoje strane kako bi sarađivali sa nama u cilju mijenjanja načina razmišjanja građana Bosne i Hercegovine", rekao je Zeljković.

Goraždanin Ermin Bašaškić, čiji je projekat zamišljen kao video anketa o pomirenju u BiH, smatra da je moć prezentacije mladih načelnicima i predstavnicima vlasti zaista velika.

"Omladina je danas sve više svjesna o tome šta se zbiva jer imamo mnogo veći pristup informacijama koje su potrebne kako bi mogli rasuditi o dešavanjima oko nas. Mi smo glasačko tijelo koje će ih sutra postaviti i skinuti sa te pozicije", rekao je Bašaškić.

Mirovna konferencija za mlade održana je u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.