Otvorenjem evropskih pješačkih puteva vratiti ljude u prirodu

Piše: N. Grabovica/Klix.ba
12.11.2012. u 12:47
28
6
Otvorenjem evropskih pješačkih puteva vratiti ljude u prirodu
28
1/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Svečanim otvorenjem evropskih pješačkih puteva E-6 i E-12 na Velikom Polju na Igmanu 17. novebra u 9 sati Planinarski savez BiH će završiti obilježavanje 120 godina planinarstva u našoj zemlji.
Naime, ovu Međunarodnu manifestaciju obilježit će i Internacionalni simpozij o temi "Evropski pješački putevi E-6 i E-12 u funkciji razvoja turizma BiH".

Zijad Deljo, predsjednik PS BiH, kazao je kako su osim završne manifestacije, ove godine nizom aktivnosti obilježili 120 godina planinarstva u BiH.

"Mi smo imali u planu da iškolujemo 120 mladih planinara, ali na kraju je taj broj bio 300. Početkom septembra 136 planinara osvojilo je najveći vrh Balkana, Musalu u Bugarskoj, a nakon toga 22. septembra 286 planinara sa tri strane uspelo se na Maglić, najveći vrh u BiH, čija visina iznosi 2.386 metara. Tu su bile i druge aktivnsoti, a otvorenjem evropskih pješačkih puteva mi ćemo zaključiti ovu godinu", naglasio je Deljo.

Drago Bozija, promotor manifestacije, istakao je kako će zahvaljujući ovom projeku mnogi naši sugrađani sada moći u prirodi kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

"Želimo vratiti ljude u prirodu. BiH ima mogućnosti kao nijedna zemlja u regiji, koje nažalost nisu iskorištene. Otvaranjem ovih puteva mi želimo popraviti tu sliku te pružiti priliku svim ljudima da još bolje upoznaju našu zemlju", rekao je Bozija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: