{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje 120 godina organiziranog planinarstva u BiH

F
27.8.2012. u 17:05
0
1
Obilježavanje 120 godina organiziranog planinarstva u BiH
0
Obilježavanje 120 godina organiziranog planinarstva u BiH
Proteklog vikenda na terenima Sportsko-rekreacionog centra Ruda Glava i u planinarskom domu "Nedim Pilav-Jogi" u Općini Goražde održana je centralna manifestacija "Dani planinara 2012." kojom je obilježeno 120 godina organiziranog planinarstva u BiH.
Ovaj događaj okupio je preko 800 planinara i planinarki iz 44 planinarska društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Organizatori manifestacije bili su Planinarski savez BiH i Planinarski klub "Maglić - Goražde" dok je pokrovitelj bila Općina Goražde.

"Ova značajna manifestacija na najbolji i najljepši način promovira i afirmira prirodne ljepote goraždanske općine, razvija i osnažuje prijateljstvo" - poručio je brojnim učesnicima načelnik ove lokalne zajednice Muhamed Ramović.

Ovom prilikom održana je i svečana sjednica Skupštine Planinarskog saveza BiH, na kojoj je predsjednik Zijad Deljo uručio priznanja planinarskim društvima, klubovima i pojedincima za postignute rezultate u razvoju planinarstva.

Nagrada za najaktivnije društvo pripala je Planinarskom društvu " Konjuh" iz Tuzle, najmasovnije je PSD PTT " Prijatelji prirode" iz Sarajeva, koje je dobilo i priznanje kao društvo s najvećim brojem juniorskih članova. Najbolja ekipa u planinarskoj orijentaciji je Planinarski klub "Maglić" - Goražde.

Upravni odbor Planinarskog saveza dodjelio je priznanja alpinistima koji su osvojili vrhove preko sedam i osam hiljada metara nadmorske visine. Nagrada je pripala i Sarajevskoj školi alpinizima.

Povelja za životno djelo u planinarstvu dodjeljenja je Mirsadu Huseinoviću. Povelje su posthumno dodjeljene Nedimu Pilavu Jogiju i Adnanu Ćatiću. Povelja za doprinos planinarstvu dodjeljena je listu " Oslobođenje", dok su priznanja za međunarodnu saradnju dodjeljena Planinarskom savezu Srbije i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Na terenima Rude Glave održana su takmičenja u planinarskoj orijentaciji i sportska takmičenja, te planinarski usponi na Borovac i Klek a posebnu draž manifestaciji dalo je tradicionalno planinarsko veče.

Organizator i domaćin manifestacije "Dani planinara 2013." godine bit će Planinarsko društvo " Bobovac" iz Kaknja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: