{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena renovirana zgrada Mašinskog fakulteta u Sarajevu

F
23.4.2012. u 11:58
0
21
Otvorena renovirana zgrada Mašinskog fakulteta u Sarajevu
0
Ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon, rezidentni predstavnik UNDP-a Juri Afanasiev i ambasadorica Španije u BiH Maria Aurora Mejia danas su zvanično otvorili renoviranu zgradu Mašinskog fakulteta u Sarajevu.
Zahvaljujući pomoći UNDP-a putem UN-ovog programa "Očuvanje okoliša i klimatske promjene" (finansiranom iz Fonda za ostvarivanje Milenijskih razvojnih ciljeva vlade Kraljevine Španije), te USAID-ovog projekta "Ekonomija ekonomske efikasnosti (3E)", sarajevski Mašinski fakultet postao je model upravljanja potrošnjom energije u regionu.

UNDP, USAID i Mašinski fakultet u Sarajevu zajednički su projektovali i proveli nadogradnju sistema grijanja, zamjenu prozora i izolaciju zgrade, čime su troškovi grijanja zgrade smanjeni za 40 posto.

Pored zajedničkih aktivnosti, UNDP je osigurao i napredni kompjuterski program pod nazivom "Informatički sistem za upravljenje energijom (EMIS) u javnim zgradama", u vrijednosti više od 600.000 KM.

Američki ambasador u BiH Patrick S. Moon rekao je da je ovo fascinantan projekt koji je USAID podržao u sklopu politike predsjednika Baracka Obame na promoviranju zelenih tehnologija.

Ambasadorica Španije u BiH Maria Aurora Mejia istakla je da je posebno bitno što su u realizaciji projekta učestvovali lokalni inžinjeri koji će stečeno znanje moći iskoristiti u budućnosti i prenijeti na nove generacije.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Juri Afanasiev naglasio je važnost današnjeg potpisivanja pisma obaveze za Multimedijalni centar za energetsku efikasnost (MCEE), koji su pored njega potpisali direktor USAID-ovog projekta 3E Zoran Morvaj i Ejub Džaferović, dekan sarajevskog Mašinskog fakulteta u čijem sklopu će se MCEE i nalaziti.

MCEE će biti mjesto na kojem će se građani moći informirati o rješenjima za energetsku efikasnost koja pružaju značajne uštede novca i nude nove mogućnosti poslovanja i zapošljavanja.

Ukupna vrijednost projekta je 561.500 KM, od čega je UNDP osigurao 375.000 KM, USAID 130.000 KM i Mašinski fakultet u Sarajevu 56.500 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: