{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


USAID: Inauguracija pilot-projekta Osnovna škola Pazar u Tuzli

F
17.5.2012. u 11:14
0
0
USAID: Inauguracija pilot-projekta Osnovna škola Pazar u Tuzli
0
USAID: Inauguracija pilot-projekta Osnovna škola Pazar u Tuzli
USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti – 3E, zajedno sa UN-ovim programom Zaštita okoliša i klimatske promjene, Tuzlanskim kantonom i Općinom Tuzla, oficijelno je inaugurirao završetak zajedničkog projekta – Povećanje energetske efikasnosti zgrade Osnovne škole Pazar u Tuzli.
Projekt uključuje rekonstrukciju sistema grijanja, instalaciju nove grijne podstanice, zamjenu prozora i instalaciju sistema za daljinsko praćenje potrošnje energije. UNDP je putem UN-ovog programa donirao ISGE software (Informacioni sistem za gospodarenje energijom).

ISGE je internet aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora, te predstavlja neizbježan alat za sistematsko upravljanje energijom. Ovu aplikaciju je razvio ured Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Hrvatskoj, dok je u razvoj aplikacije uloženo preko 500.000 USD. USAID 3E projekt je 2011.godine, zajedno sa UNDP BiH i općinom Tuzla potpisao Pismo obveze za implementaciju pilot projekta energetske efikasnosti u Osnovnoj školi Pazar u Tuzli. Zajednička investicija partnera na ovom projektu je više od 160.000 KM.

Ovaj projekt energetske efikasnosti, financiran od strane USAID 3E i UN-ovog programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene, ima za cilj prikazati da energetska efikasnost u praksi smanjuje troškove i štedi novac krajnjim korisnicima. Podaci o potrošnji energije će biti upoređeni sa podacima mjerenja od prošle godine. Razlika u potrošenoj energiji predstavljat će uštedu postignutu implementacijom energetski efikasnih mjera, odnosno stvarnu novčanu uštedu.

Time će pilot projekt jasno prikazati kako i koliko mjere energetske efikasnosti štede novac korisnicima zgrade. USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinanciranim od strane javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu. Kako navode iz USAID-a do danas, vlada SAD-a je, osigurala blizu 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: