BiH
530

Otvorena nova škola u Hadžićima: Učenici će nastavu pohađati u najsavremenijim učionicama

Klix.ba
Premijer Elmedin Konaković, načelnik Ejubović i direktorica Alispahić otvorili novu školu u Hadžićima.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktorica Osnovne škole u Hadžićima Đenana Alispahić otvorili su danas novu Osnovnu školu u Hadžićima za čiju je izgradnju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS kao i općina uložili preko 4 miliona KM.

Otvaranju su prisustvovali ministri prostornog uređenja, građenja i okoliša, privrede, saobraćaja, finansija Čedomir Lukić, Muharem Šabić, Mujo Fišo i Jasmin Halebić.

"Za mene je ovo jedan od najljepših dana od kad sam premijer Kantona Sarajevo", kazao je premijer Konaković, koji je ovom prilikom poželio sretnu novu školsku godinu đacima i njihovim učiteljima i nastavnicima.

Po njegovim riječima, u ovoj školskoj godini je pored otvaranja ove škole, planirano i otvaranje još dvije, dok ih je šest renovirano.

"Vlada Kantona Sarajevo i na ovaj način pokazuje koliko joj je obrazovanje važno, a i u buduće učinit ćemo sve kako bismo poboljšali uvjete rada našim učiteljima i nastavnicima koji rade najodgovorniji posao u društvu", naglasio je premijer Konaković te potcrtao kako je Općina Hadžići uradila sve što je mogla za svoje građane, jer je to dio grada koji je u potpunosti bio uništen.U Hadžićima nije bilo elementarnih uvjeta za život, a sad izgledaju ljepše od mnogih drugih općina.

Premijer Konaković je naveo kako ovu školsku godinu započinjemo intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine koja ujedno simbolizira naš odnos prema njenim temeljnim vrijednostima, ali i životima svih onih zahvaljući kojima mi danas možemo otvarati nove škole.

Nastavu u novoizgrađenoj osnovnoj školi u Hadžićima u školskoj 2016./2017. pohađat će 551 učenik.

Direktorica osnovne škole u Hadžićima Dženana Alispahić je rekla kako se svako ulaganje u obrazovanje isplati i da je sretna što će đaci nastavu pohađati u najopremljenijim i najsavremenijim učionicama.

"Nova osnovna škola je bila i te kako potrebna našoj djeci i smatram da je ovo jedna od najopravdanijih investicija, koju smo nažalost sporo i teško realizovali ovih posljednjih osam godina", kazao je načelnik Ejubović te dodao kako je škola namijenjena budućim generacijama, kojima je, ovom prilikom, poželio da steknu dobro znanje i lijep odgoj, kako bi sutra upravo oni preuzeli sve važne funkcije vođenja njihove općine Hadžići.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Eldar Čomor je kazao da škola i obrazovanje usmjeravaju naš život, određuju naše zanimanje, ali i utiču na našu sudbinu.

"Od našeg obrazovanja zavisi kakav ćemo status imati u društvu. Veći stupanj edukacije znači i bolje životne mogućnosti. Znanje i obrazovanje su alati protiv opće krize, letargije, pesimizma i anarhije", naglasio je Čomor.

Istakao je da roditelji pored toga što moraju kod djece razvijati želju za obrazovanjem moraju i insistirati na njihovom odgoju, ponašanju i moralnim vrijednostima.

Ministar Kazazović je podsjetio da će novoizgrađena škola rasteretiti dosadašnju Osnovnu školu "6. mart", u kojoj je nastavu pohađalo 1.200 đaka.

"U novoj školi bit će obezbijeđeni kapaciteti za oko 550 učenika, što će doprinijeti efikasnijoj nastavi, a planiramo u ovom mjesecu otvoriti još dvije škole u Blažuju i Dobroševićima", najavio je ministar Kazazović.

Nova škola u Hadžićima imat će 16 učionica, četiri kabineta, biblioteku, fiskulturnu salu i druge objekte.