{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena obnovljena mevlevijska tekija na Kovačima, izgrađena 1463. godine

A
8.5.2013. u 10:10
2
56
Otvorena obnovljena mevlevijska tekija na Kovačima, izgrađena 1463. godine
2
"Mevlevijska tekija na Kovačima u Sarajevu bit će simbol vječnog prijateljstva između Turske i Bosne i Hercegovine", kazao je ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu na ceremoniji otvorenja novoizgrađene tekije.
Zajedno sa Davutogluom, tekiju su otvorili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Selcuklu iz turskog grada Konye Ugur Ibrahim Altay i direktor TIKA-e Serdar Cam.

Davutoglu je u svome obraćanju kazao kako je, kao građanin Konye čija je općina izgradila tekiju i kao veliki zaljubljenik u Sarajevo, ponosan na izgrađeni objekat. Podsjećajući na svoj prošlogodišnji govor za vrijeme posjete Sarajevu, Davutoglu je rekao kako je taj grad simbol suživota i tolerancije.

"Kada bi svi gradovi svijeta bili porušeni i samo samo Sarajevo ostalo, civilizacija bi ponovo mogla biti rođena u Sarajevu", kazao je šef turske diplomatije.

Potom je podsjetio na vrijeme rata u BiH, kada je u Maleziji radio kao profesor, rekavši da je svakodnevno sanjao stanovnike Sarajeva i Sarajevo i nadao se da će dočekati i vidjeti današnje dane.

"Ponosni narod Sarajeva je bio ubijan i mučen, ali nije mrzio. To je pokazatelj da su vjerni običaju mesnevije", kazao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije dodao je i kako veze između Turaka i Bosanaca nikada neće biti prekinute.

"Kada se govori od usta do uha, onda vam je potreban prevodilac, ali kada govorite od srca srcu, onda vam predvodilac ne treba. Turci i Bosanci su stoljećima govorili srcima i tako će ostati zauvijek i to niko ne može da spriječi", poručio je.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u svom govoru zahvalio Bogu na prijateljstvu Turaka i Bosanaca, kao i na tome "što je Turskoj dao rukovodstvo kakvo niko na svijetu nema".

On je potom podsjetio na lik i djelo hadži-hafiza Halida ef. Hadžmiluća, koji je, kako je kazao, svima ostavio niz amaneta. Izetbegović je dodao kako od Hadžimulićevih amaneta, koji je bio jedan od najboljih poznavalaca Mesnevije u BiH, "može doći samo dobro".

"Neka je mir nad ovim gradom, neka dugo živi prijateljstvo Turaka i Bosanaca i neka ova tekija okuplja dobre ljude, vjernike do kraja vremena", poručio je član Predsjedništva BiH.

Sagrađena 1463. godine i srušena 1950-ih godina, mevlevijska tekija je promijenila lokaciju i sada je smještena na udaljenost nešto veću od 50 metara od mezarja na Kovačima.

U temelje ovog zdanja ugrađeni su bratski odnosi sarajevske općine Stari Grad i općine Selcuklu iz Konye, koja je donirala sredstva za izgradnju tekije, danas smještene u blizini Žute tabije.

Gradnja tekije je počela 15. oktobra, a svi radovi su bili završeni do 6. aprila ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: