BiH
21

Mevlevijska tekija u Sarajevu 8. maja ponovo otvara svoja vrata

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Poklon turskog grada Konye prijestolnici Bosne i Hercegovine, Sarajevu, ponovo sazdana mevlevijska tekija, koju su u vrijeme dolaska Osmanlija na prostore BiH sagradili vjernici, kao mjesto molitve i okupljanja, svoja će vrata građanima ponovo otvoriti 8. maja. Historijsku mevlevijsku!RIJEČ! tekiju otvorit će ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju u BiH (TIKA) Zulkuf Oruc.

Sagrađena 1463. godine i srušena 1950-ih godina, mevlevijska tekija je promijenila lokaciju i sada je smještena na udaljenost nešto veću od 50 metara od Mezarja "Kovači", gdje se nalazi i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.

Kako je Oruc rekao Anadoliji, u temelje ovog zdanja ugrađeni su bratski odnosi sarajevske općine Stari Grad i općine Selčuklu iz Konye, koja je donirala sredstva za izgradnju tekije, danas smještene u blizini Žute tabije.

"U temeljima ovog projekta stoje bratski odnosi između općina Stari Grad u Sarajevu i Selčuklu u Konyi. Lokacija, na kojoj je ponovo sagrađena mevlevijska tekija je donacija Općine Stari Grad" rekao je Oruc, dodajući da je projekat realizovan uz finansiranje turske općine Selčuklu iz Konye.

Projekat je realizirala TIKA, a Oruc je pojasnio kako im cilj nije bio sagraditi običnu zgradu, nego oživjeti i podržati jednu tradiciju.

"Posljednji predavač Mesnevije, Hadžimulić je ostavio oporuku da se sagradi mevlevijska tekija. Mi smo se, po toj oporuci dogovorili s arhitektom Namikom Muftićem za realizaciju ovog projekta. Moramo spomenuti da je cijeli projekat finansirala Općina Selčuklu, a također, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Konyi Ercan Uslu nam je dao punu podršku. Mi, kao TIKA, smo bili zaduženi za implementaciju ovog projekta", pojasnio je Oruc.

Gradnja tekije je počela 15. oktobra, a svi radovi su bili zarvšeni do 6. aprila tekuće godine.

Tekiju 8. maja otvara Ahmet Davutoglu

Oruc je dodao da će svečanom otvorenju tekije 8. maja u Sarajevu, pored delegacije Općine Selčuklu i zvaničnika iz BiH, prisustvovati ministar vanjskih poslova Republike Turske, Ahmet Davutoglu.

"Općina Selčuklu i grad Konya, čuvaju naslijeđe koje krije nevidljive veze tih mjesta sa Sarajevom, a koje povezuju Anadoliju i Balkan. Ove veze su tu već pet stoljeća i biće tu još pet" zaključio je Oruc.