BiH
0

Otvorena konferencija o političkoj odgovornosti i novim tehnologijama

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Drugo izdanje konferencije pod nazivom "Politička odgovornost i nove tehnologije" (POINT 2.0) otvoreno je jutros prezentacijom aktivista iz BiH i Srbije, koji su predstavili akcije koje su se dešavale u posljednje vrijeme, a koje su svoj začetak imale u online svijetu da bi svoj konačni epilog dobile u vidu konkretnih uličnih akcija i offline inicijativa

Predstavljeni su projekti Koalicije Jednakost "Budi građanin/ka – za BiH bez diskriminacije!", "Dan bijelih traka - 31. maj", "Čokoladni neredi", "Park je naš", kao i aplikacija za prikupljanje pomoći i donacija u Srbiji "Ostavi ovdje".

U prvom dijelu konferencije govorili SU i Uroš Krčadinac i Srđan Keča iz studija UZROK iz Beograda, koji su na veoma zanimljiv način predstavili na koji način se bave vizualizacijom podataka. Njih dvojica su između ostalog predstavili i na koji način planiraju vizuelizirati podatke dobivene na popisu stanovništva u Srbiji.

Milica Begović – Radojević, voditeljica tima za ekonomiju i prirodnu okolinu UNDP kancelarije Crne Gore govorila je o primjenama crowdsourcinga u sferi "čiste energije".

Za kraj prvog dijela današnjeg programa održana je i panel diskusija na temu kako uz pomoć podataka i multimedijalnih sadržaja kreirati priču koja će angažovati veliki broj ljudi. Na panelu su učestvovali Anna Kuliberda iz Tech Soup-a iz Poljske, Marek Tuszynski iz Tactical Tech Colectiva iz Njemačke, Perihan Abou - Zaid iz egipatske organizacije Qabilla; Darko Soković iz Dokukina iz Srbije; Larry Fergesson iz kiparskog Comunity Media centra, te Darko Brkan iz UG "Zašto ne" iz Sarajeva.

U nastavku današnjeg programa očekuju nas brojni interesantni sadržaji, a između ostalog će biti prezentovan i projekat analize učinka rada egipatskog predsjednika Mohameda Morsia, pod nazivom Morsimetar, dok će Rene Herlitz iz Njemačke predstaviti Parliament watch, projekat građanskog nadzora nad radom parlamentaraca u Njemačkoj.

Za kraj današnjeg programa planirana je prezentacija Iana Schulera jednog od vodećih inovatora na polju korištenja novih tehnologija u svrhu potpore demokratiji i ljudskim pravima, a koji je svoja znanja do sada je podijelio sa stotinama organizacija civilnog društva, političkih pokreta, kao i vladinih institucija u preko 40 država svijeta.

Kompletan program konferencije možete pogledati na zvaničnoj web stranici: point.zastone.ba

POINT 2.0 konferencija, održava se od 23. do 26. maja, a ugostit će neke od vodećih stručnjaka u oblasti primjene novih tehnologija u civilnom sektoru.

Konferenciju organizuje UG "Zašto ne" iz Sarajeva u saradnji sa CRTA-om i Dokukinom iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, kao i pokretom Mjaft iz Albanije.