BiH
1

Konferencija POINT 2.0 od 23. do 26. maja u Sarajevu

Klix.ba
Konferencija POINT (Politička odgovornost i nove tehnologije), koja okuplja organizacije koje se bave temama kao što su odgovornosti i transparentnosti vlasti ili praćenje političkih procesa uz korištenje novih tehnologija ove godine će doživjeti svoje drugo izdanje, a održat će se u sarajevskom Art kinu Kriterion od 23. do 26. maja ove godine.

POINT konferenciju organizira UG „Zašto ne“ iz BiH u saradnji sa CRTA-om i Dokukinom iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, kao i pokretom Mjaft iz Albanije.

Kroz četiri dana POINT konferencije održat će se brojne prezentacije najaktualnijih inicijativa, projekata i dostignuća civilnog društva na polju političke odgovornosti i novih tehnologija, radionice iz oblasti korištenja novih tehnologija u civilnom aktivizmu, panel diskusije, skype prezentacije, te brojni drugi sadržaji. Konferencija će i ove godine na dinamičan način, uz korištenje novih tehnologija i uz aktivno učešće učesnika/ca konferencije, kao i internet korisnika/ca, prezentirati konkretne primjere rada civilnog društva, kao i iskustva i strategije u radu na ovim specifičnim poljima.

Kompletan program konferencije, kao i sve informacije o učesnicima možete pogledati na oficijelnoj web stranici POINT-a 2.0.

I ove godine konferencija će posebnu pažnju posvetiti korištenju novih tehnologija od strane civilnog društva u regiji, gdje će biti predstavljeni najuspješniji projekti iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije. Veliki broj učesnika/ca dolazi i iz regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, a na konferenciji će prenijeti vlastita iskustva u korištenju novih tehnologija tokom Arapskog proljeća 2011. godine, ali i njihovoj primjeni na izabrane dužnosnike i praćenje njihovog rada nakon revolucija.

Prva dva dana POINT 2.0 konferencije zamišljena su kao serije predavanja, panel diskusija i prezentacija, dok je treći dan konferencije zamišljen kao dan na kojem će, kroz različite radionice, učesnici moći intenzivnije da diskutuju o temama konferencije, kao i razmjenjuju praktična znanja i primjere. Tako svi zainteresovani mogu putem web stranice prijaviti temu koju žele da prezentuju na radionici, kao i da se prijave na predložene prezntacije ili radionice u POINT@uncoference danu.

Trećeg i četvrtog dana POINT konferencije biće održano i takmičenje u kodiranju web sajtova pod nazivom Code sprint izazov, koji će se realizovati u saradnji sa community boost_r platformom za razmjenu ideja i saradnju organizacija civilnog društva iz regiona. Na ovom takmičenju će učestvovati sedam timova iz BiH, a koji će prethodno biti izbrani putem online izazova na community boost_r platformi. Izazov predstavlja otvoreno takmičenje za projekte koji se oslanjaju na nove tehnologije, a koji bi angažmanom šire zajednice putem interneta pokušali uticati na društvene promjene.

Prva POINT konferencija je održana od 16. do 18. februara 2012. godine, a kroz 5 glavnih tematskih cjelina okupila je preko 100 predstavnika civilnog društva iz regiona i svijeta koji su kroz prezentacije pokušali predstaviti šta je to novo na području primjene novih tehnologija u civilnom sektoru koji se bavi odgovornim društvom.