{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija POINT 2.0 od 23. do 26. maja u Sarajevu

17.5.2013. u 13:48
1
0
Konferencija POINT 2.0 od 23. do 26. maja u Sarajevu
1
Konferencija POINT 2.0 od 23. do 26. maja u Sarajevu
Konferencija POINT (Politička odgovornost i nove tehnologije), koja okuplja organizacije koje se bave temama kao što su odgovornosti i transparentnosti vlasti ili praćenje političkih procesa uz korištenje novih tehnologija ove godine će doživjeti svoje drugo izdanje, a održat će se u sarajevskom Art kinu Kriterion od 23. do 26. maja ove godine.
POINT konferenciju organizira UG „Zašto ne“ iz BiH u saradnji sa CRTA-om i Dokukinom iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, kao i pokretom Mjaft iz Albanije.

Kroz četiri dana POINT konferencije održat će se brojne prezentacije najaktualnijih inicijativa, projekata i dostignuća civilnog društva na polju političke odgovornosti i novih tehnologija, radionice iz oblasti korištenja novih tehnologija u civilnom aktivizmu, panel diskusije, skype prezentacije, te brojni drugi sadržaji. Konferencija će i ove godine na dinamičan način, uz korištenje novih tehnologija i uz aktivno učešće učesnika/ca konferencije, kao i internet korisnika/ca, prezentirati konkretne primjere rada civilnog društva, kao i iskustva i strategije u radu na ovim specifičnim poljima.

Kompletan program konferencije, kao i sve informacije o učesnicima možete pogledati na oficijelnoj web stranici POINT-a 2.0.

I ove godine konferencija će posebnu pažnju posvetiti korištenju novih tehnologija od strane civilnog društva u regiji, gdje će biti predstavljeni najuspješniji projekti iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije. Veliki broj učesnika/ca dolazi i iz regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, a na konferenciji će prenijeti vlastita iskustva u korištenju novih tehnologija tokom Arapskog proljeća 2011. godine, ali i njihovoj primjeni na izabrane dužnosnike i praćenje njihovog rada nakon revolucija.

Prva dva dana POINT 2.0 konferencije zamišljena su kao serije predavanja, panel diskusija i prezentacija, dok je treći dan konferencije zamišljen kao dan na kojem će, kroz različite radionice, učesnici moći intenzivnije da diskutuju o temama konferencije, kao i razmjenjuju praktična znanja i primjere. Tako svi zainteresovani mogu putem web stranice prijaviti temu koju žele da prezentuju na radionici, kao i da se prijave na predložene prezntacije ili radionice u [email protected] danu.

Trećeg i četvrtog dana POINT konferencije biće održano i takmičenje u kodiranju web sajtova pod nazivom Code sprint izazov, koji će se realizovati u saradnji sa community boost_r platformom za razmjenu ideja i saradnju organizacija civilnog društva iz regiona. Na ovom takmičenju će učestvovati sedam timova iz BiH, a koji će prethodno biti izbrani putem online izazova na community boost_r platformi. Izazov predstavlja otvoreno takmičenje za projekte koji se oslanjaju na nove tehnologije, a koji bi angažmanom šire zajednice putem interneta pokušali uticati na društvene promjene.

Prva POINT konferencija je održana od 16. do 18. februara 2012. godine, a kroz 5 glavnih tematskih cjelina okupila je preko 100 predstavnika civilnog društva iz regiona i svijeta koji su kroz prezentacije pokušali predstaviti šta je to novo na području primjene novih tehnologija u civilnom sektoru koji se bavi odgovornim društvom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: