BiH
0

Održana radionica "Izazov za tebe - rješenje za zajednicu"

Klix.ba
U Sarajevu je danas na lokaciji Art Kina Kriterion održana radionica "Izazov za tebe - rješenje za zajednicu" koja je uz prethodno održanu radionicu u Beogradu ozvaničila početak regionalnog projekta "Izazovi na Balkanu“ koji sprovode Fondacija Techsoup (Poljska) i Fondacija za nove komunikacije Dokukino (Srbija, BiH) u partnerstvu sa TechSoup Global (SAD), Zašto ne? (Bosna i Hercegovina) i Ipko fondacijom (Kosovo).

Izazovi omogućavaju učešće svih socijalnih inovatora i preduzetnika, organizacija civilnog društva i programera/ki, korporacija i web medija. Na www.communityboostr.org svi zainteresirani mogu podnijeti svoju prijavu i to u kategorijama: Odgovornost, Glas naroda, Javne usluge i Transparentnost. Poziv je otvoren do 10. maja 2013. godine. Javnim glasanjem će se odabrati 21 projekat iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova koji će se u potpunosti realizirati, a najboljih 9 projekata će dobiti i novčanu podršku od po 5,000 dolara..

"U narednom periodu, organizacije i aktivisti će imati priliku da „testiraju“ svoju maštu u pronalaženju inovativnih i kreativnih rješenja za više transparentnosti u svojim zajednicama koristeći nove tehnologije. Svjesni smo da problema i izazova ima mnogo, ali vjerujemo da je rješenja još više. Stoga, tri najefektnije i najinovativnije ideje ćemo podržati sa po 5.000 dolara, te pružiti podršku u promociji i svim ostalim aspektima implementacije odabranih projekata.“ rekla je Bojana Šekeljić, regionalna direktorica razvoja Fondacije za nove komunikacije Dokukino, uz napomenu da će platforma Community Boost_r biti ne samo mjesto gdje će se prikupljati sve ideje, već i stvarati dugoročna regionalna partnerstva.

Izazovi su dio šireg projekta koji se zove community boost_r koji ima za cilj da inspiriše, omogućava i promoviše upotrebu tehnologije u svrhu građanskog učešća u inicijativama za veću transparentnost i odgovornost nosilaca javnih vlasti na zapadnom Balkanu.