BiH
104

Otvorena džamija i Islamski centar na Koševskom brdu

Klix.ba
Na Koševskom brdu danas su svečano otvoreni džamija i Islamski centar.

Otvorenju objekta, na koji su stanovnici Koševskog brda čekali više od deset godina, prisustvovali su u ime Općine Centar načelnik Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić.

Načelnik Bećirević je na otvaranju džamije i Islamskog centra kazao da deset godina, otkako je načelnik, sanja da se ovaj projekt dovede do kraja.

"Evo dočekali smo danas da imamo ovakav događaj i da džematlije Koševskog brda imaju džemat kakav zaslužuju", istakao je Bećirević.

Izgradnja objekta, koji ima više od 1.700 kvadratnih metara korisne površine, koštala je oko 3,5 miliona maraka. Općina Centar je od samog početka pomagala realizaciju ovog projekta. Kako je kazao Zijad Begović, predsjednik građevinskog odbora, Općina Centar pomogla je projekt sa oko 800 hiljada maraka.

"Deset godina nastojimo napraviti džamiju i konačno nam se san ispunio. Predračunska vrijednost objekta iznosila je oko 3,6 miliona maraka, a do sada smo završili građevinske radove u vrijednosti 3,5 miliona KM. Ostao je još jedan objekat namijenjen za obdanište. Nadam se da ćemo uspjeti napraviti još jedan multifunkcionalni sportski objekat. Jedna trećina objekta namijenjena je isključivo vjernicima, a ostalo je predviđeno za društvene aktivnosti. Koševskom brdu inače nedostaje objekat za društvene aktivnosti. Vrata će biti svima otvorena. Imamo u planu raditi promocije knjiga, sportske i druge aktivnosti namijenjene mladim ljudima. Najveći donator projekta je Saudijska Arabija i bez njene pomoći ne bi mogli završiti objekat. Oni su donirali 2,5 miliona maraka. Ne možemo zaboraviti pomoć i donaciju Općine Centar. Posebnu zahvalnost upućujemo načelniku Dževadu Bećireviću i vijećnicima koji su uvijek imali razumijevanja i pomagali nam u skladu sa mogućnostima. Sve vrijeme Općina Centar je bila uz nas. Građevinska dozvola, urbanističke saglasnosti, dodjela lokacije, inicijalna sredstva, novac za gradnju i na kraju asfaltiranje prostora ispred džamije, sve to nam je dala Općina", naglasio je Begović, saopćeno je iz Press službe Općine Centar.