BiH
0

Otvoren Centar za mlade u općini Novi Grad

FENA
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, danas su vršilac dužnosti načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Aner Šuman i članica Savjetodavnog odbora mladih Općine Novi Grad Vildana Vejzagić, svečanim presjecanjem vrpce otvorili Centar za mlade na Alipašinom Polju.

Centar je namjenjen za realizaciju projekata za mlade shodno Zakonu o mladima FBiH, općinskoj strategiji za mlade i Operativnom planu IPA Projekta Youth Adrinet, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

“Ova aktivnost pokazuje opredjeljenje ove lokalne zajednice, koja broji preko 20.000 mladih ljudi, da razvija omladinsku politiku sa ciljem unapređenja položaja mladih u društvu.”, rekao je načelnik Šuman, ističući da su u našoj zemlji problemi mladih mnogobrojni.

Podršku ovom projektu za mlade iskazao je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je prisustvovao svečanosti otvaranja, istakavši da država mora biti pokretač promjena koje će poboljšati status mladih.

Ovaj Centar će biti otvoren svaki radni dan od 8 do 16 sati, te dostupan svim zainteresovanim formalnim i neformalnim grupama mladih ljudi koji nemaju prostor za realizaciju njihovih kreativnih programskih aktivnosti, kao i za iniciranje i realizaciju drugih pitanja od interesa za mlade i poboljšanje njihovih uvjeta života.

Pokretanje rada Centra omogućila je Općina Novi Grad Sarajevo uz podršku sredstava IPA Adriatic Programa Evropske komisije kroz projekt Youth Adrinet.