Predsjednica Šeherzada Halimić
0

Osnovano Vijeće mladih Općine Novi Grad Sarajevo

FENA
U Općini Novi Grad Sarajevo održana je osnivačka skupština Vijeća mladih ove općine, čije će članice biti predstavnici četiri udruženja mladih - Udruženje slobodne omladine, Youthprosperity, Pragma i Altius.

Oni su se udružili kako bi formirali krovno udruženje mladih, zasnovano na dobrovoljnom članstvu omladinskih udruženja, a koje će predstavljati interese mladih, saopćeno je iz Vijeća mladih općine Novi Grad.

Na osnivačkoj skupštini su odabrana upravljačka tijela Vijeća mladih.

Za predsjednicu skupštine izabrana je Sabina Hadžihalilović, dok su za predsjednika nadzornog i upravnog odbora izabrani Armin Karahodžić i Amir Hastor.

Za predsjednicu Vijeća mladih izglasana je Šeherzada Halimić.

Predstavnici Instituta za razvoj mladih "Kult" i predstavnici općine Novi Grad iz Službe za lokalni integrisani razvoj, podržali su formiranje Vijeća mladih, te izrazili nadu kako će ono doprinijeti aktivnijem angažmanu mladih u razvoju lokalne zajednice.

Postojanje Savjetodavnog odbora za mlade, strategije prema mladima, te nedavno otvorenje Centra za mlade općine Novi Grad, podržavajući su faktori za budući rad Vijeća mladih.

Slijedeći korak u radu ovog Vijeća bit će pravna registracija, a potom i realizacija prvih konkretnih projekata usmjerenih ka omladinskom aktivizmu za koje je općina Novi Grad već osigurala budžetska sredstva.