{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvaranje mostarske vijećnice bez članova Kluba vijećnika Bošnjaka

F
FENA
25.3.2012. u 18:50
0
54
Otvaranje mostarske vijećnice bez članova Kluba vijećnika Bošnjaka
0
Otvaranje mostarske vijećnice bez članova Kluba vijećnika Bošnjaka
Mostar
Članovi Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara odlučili su na današnjoj sjednici da neće učestvovati u svečanosti otvaranja novoizgrađene Gradske vijećnice, zakazanoj za 26. marta, istovremeno tražeći njeno odlaganje.
Iz Kluba upozoravaju da je, pred otvaranje ovog objekta, u njegovom krugu na nelegalan način postavljeno spomen-obilježje koje sadrži nacionalne i vjerske simbole samo jednog naroda - hrvatskog.

"To smatramo čistom provokacijom, s obzirom da su upravo na ovom mjestu u euforiji fašističkog orgijanja HVO-a i HV-a ubijani logoraši, civili i vršeno genocidno etničko čišćenje Grada od nehrvata, s krajnjim ciljem stvaranja "stolnog hrvatskog grada". Ovo je samo vrhunac licemjerstva gradonačelnika Ljube Bešlića koji je stalno zamajavao javnost da se u krugu Vijećnice neće nalaziti spomen-obilježja s nacionalnim i vjerskim simbolima", ističe se u saopćenju Kluba.

U Klubu također smatraju da su "sve maske pale" i Bešlićevom najnovijom inicijativom da se izmjesti Liska harem. Ocjenjuje se nemoralnim pravljenje spomen-obilježja u parteru Gradske vijećnice Grada Mostara poginulim bojovnicima iz Livna, koji su pali u funkciji ideologije čija se istorija piše u sudnicama Haškog suda.

Dodaje se da se nasuprot time ne dozvoljava vraćanje spomen-ploče antifašistima iz Drugog svjetskog rata na zgradi Gimnazije, kao i postavljanja spomen-ploča ubijenim i nastradalim civilima i logorašima u posljednjem ratu od HV-a i HVO-a.

Iz Kluba pozivaju sve Bošnjake i druge zvanice da ne učestvuju u ceromoniji otvaranja Gradske vijećnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: