BiH
17

Otvaranje Doma "Boško Buha" sljedeće godine: Moderni multifunkcionalni objekat za djecu

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Novo ruho Doma pionira "Boško Buha" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radovi na rekonstrukciji nekadašnjeg Doma pionira "Boško Buha" u Sarajevu su u završnoj fazi. Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisao je danas Ugovor o izvođenju treće faze radova koji bi prema nekim procjenama trebali biti završeni sredinom sljedeće godine, ako ne i ranije.

Rekonstrukcija je započeta prije dvije godine i sada se radi treća završna faza unutrašnjeg uređenja i vanjskih radova u vrijednosti od 1.030.000 KM.

"Želimo djecu mlađeg uzrasta prebaciti ovdje, kao i aktivnosti za njih koje se trenutno odvijaju u Međunarodnom centru za omladinu. Ovo je prvi objekat takve vrste u BiH i nešto čime se može samo Sarajevo pohvaliti. Sadrži različite multifunkcionalne prostore koji se mogu prilagoditi odvijanju različitih sekcija. Multifunkcionalna sala će biti napravljena kao pozorište, ali se može pretvoriti i u kino salu i druge manifestacije. Tu je prostor za učenje baleta, kreativne radionice za učenje sviranja muzičkih instrumenata, biblioteka i prostori za edukacione sadržaje poput dopunske nastave i slično.", rekao je Koldžo novinarima.

Nekadašnji sadržaji Doma pionira "Boško Buha" bit će vraćeni samo u modernijem obliku s modernim uređajima. Prostori će biti namijenjeni za djecu do 14 godina, ali će ih po potrebi moći koristiti i stariji. Prema riječima načelnika Koldže, radovi bi trebali biti završeni sredinom iduće godine, ali ako se ukaže prilika možda i ranije.

"Imamo više od 70 posto potrebnih sredstava sada, a naredne budžetske godine ćemo izdvojiti još sredstava ako bude potrebno. Radimo paralelno i projekat opremanja, što iziskuje najviše novca. Ukupna vrijednost projekta je blizu dva miliona KM", rekao je Koldžo.

Dom pionira izgrađen je 1963. godine dobrovoljnim sredstvima Udruženja za socijalističko vaspitanje i brigu o djeci "Bane Šurbat". Njegova svrha je bila da se organizuje slobodno vrijeme, odnosno vrijeme između kuće i škole, za djecu do 14 godina, a da kroz neke aktivnosti obuhvati i djecu do 18 godina. Dom je radio tokom cijele sedmice i nudio pregršt aktivnosti. U toku godine je kroz različite programe Doma pionira prolazilo blizu 3.200 djece.