BiH
627

Otpušteni državni porezni inspektor, osuđen zbog uzimanja mita, postao federalni porezni inspektor

Piše: N. Novalić
Privođenje Mevludina Đerzića 2012. godine
Privođenje Mevludina Đerzića 2012. godine
Mevludin Đerzić, osuđeni porezni inspektor Uprave za indirektno oporezivanje BiH imenovan je na funkciju federalnog poreznog inspektora pri Poreznoj upravi FBiH.

Mevludin Đerzić je zajedno sa Nehrom Joldićem radeći kao stručni saradnik i viši stručni saradnik za reviziju i kontrolu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Regionalnom centru Tuzla, prilikom kontrole Media Skya od vlasnika tražio dar od 3.000 KM i jedan laptop.

Dogovor je bio da oni u zapisnik o kontroli poslovanja firme, na osnovu poreza na dodanu vrijednost, iznos od 26.000 KM umanje na iznos od oko 4.000 KM. Ova firma se, inače, bavi prodajom i servisiranjem računara i računarske opreme te ostalim djelatnostima iz IT branše.

Elvis Mulavdić, direktor Media Skya, fiktivno je pristao na dogovor, prethodno obavijestivši službenike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Po Prijedlogu Tužilaštva BiH i Naredbi Suda BiH SIPA je zajedno sa Mulavdićem simulirala davanje potkupnine, gdje je on Joldićevoj predao sumu od 3.000 KM. Ona i kolega su uhapšeni po primitku novca, 16.3.2012. godine.

Đerzić i Joldić su pred Sudom BiH osuđeni u novembru 2012. za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi te su osuđeni na po godinu dana zatvora. Apelaciono vijeće Suda BiH u martu 2013. je potvrdilo ovu presudu.

Tri godine poslije, tačnije u decembru 2015. godine, Đerzić se prijavio na konkurs Agencije za državnu službu FBiH za poziciju federalnog poreznog inspektora pri Poreznoj upravi FBiH, odnosno njenom uredu u Tuzli.

"Porezna uprava FBiH je od Agencije za državnu službu FBiH dobila listu kandidata koji ispunjavaju uslove tražene javnim konkursom i koji su položili ispit općeg znanja. Agencija, Poreznoj upravi FBiH ne dostavlja dokumentaciju o kandidatima koji su se prijavili na konkurs, već samo listu kandidata koja sadrži imena i broj bodova sa ispita. Proceduru oko uslova za prijem i pregled cjelokupne dokumentacije koju prilažu kandidati prilikom prijave na konkurs provodi Agencija za državnu službu FBiH.

Prilikom analize dokumentacije koju kandidat dostavi uz prijavu na konkurs, Agencija za državnu službu FBiH provjerava da li je lice osuđivano ili ne", potvrdili su za Klix.ba iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju i da Mevludin Đerzić nije počeo raditi u Kantonalnom poreznom uredu Tuzla, ali je doneseno rješenje o postavljenju koje je dostavljeno Agenciji za državnu službu FBiH koja je dužna da o izboru obavijesti imenovanog i sve kandidate koji su učestvovali na konkursu.

"Ukoliko se utvrdi da je u postupku podnošenja prijave za prijem u državnu službu imenovani predao dokumente ili izjave koje su lažne, to će se poništiti rješenje o postavljenju kandidata", kažu iz Porezne uprave FBiH koja je već od Suda BiH zatražila informacije o Đerziću uz napomenu da "u Poreznoj upravi FBiH ne mogu zasnovati radni odnos osobe sa naprijed navedenim osobinama".