Majke enklave Srebrenica i Žepa
26

"Osuđujemo inicijativu o smjeni Sadika Ahmetovića"

FENA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Udruženje "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile su danas otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, u kojem su izrazile neslaganje s njegovom inicijativom o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića.

U Udruženju ocjenjuju da se Bevanda, u vremenima kada Vijeće ministara BiH treba da ponudi odgovor na sveukupno stanje u zemlji koje se oslikava na svakom koraku u nelagodnosti i zabrinutošću za budućnost preživjelih žrtava Podrinja, kao i žrtava genocida u Srebrenici, poigrava s njihovim osjećajima.

"Mi, žrtve agresije i torture, mi branioci BiH, imamo pravo da iskažemo nezadovoljstvo na ovaj način i da ukažemo da se više nikada i niko neće poigravati s našim predstavnicima, bez obzira na to kojoj političkoj grupaciji pripadao", ističe se u saopćenju Udruženja.

U Udruženju zahtijevaju od Bevande da povuče inicijativu o smjeni Sadika Ahmetovića, naglašavajući da su ga oni birali te da će ga oni i smijeniti ukoliko smatraju da ne predstavlja istinski Podrinjce.

"Vi nećete smjenjivati Sadika, neće ga mijenjati ni Suljo, ni Zlatko, ni Milorad, ni Fahro ni Dragan ni bilo ko drugi koji nema našu saglasnost. Naše protjerivanje iz Srebrenice i Podrinja neće se nastavljati protjerivanjem naših predstavnika iz institucija BiH. Ukoliko Vi, gospodine Bevanda, ne povučete ovu inicijativu o sramnoj smjeni, smatraćemo da ste nas pozvali na održavanje sjednice parlamenta BiH na kome će se o ovom raspravljati, gdje ćemo svima kazati naše mišljenje i na svaki način ćemo zaustaviti dalje ponižavanje i vrijeđanja", zaključuje se u saopćenju.