{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuđenici uglavnom ne žele da uče

S
10.9.2013. u 08:18
0
5
Osuđenici uglavnom ne žele da uče
0
Osuđenici uglavnom ne žele da uče
Osobe koje se nalaze na izdržavanju kazne u kazneno–popravnim zavodima Republike Srpske nisu previše zainteresovana za obrazovanje - takvu želju imaju samo osuđenici koji su započeli studije.
Sekretar u Ministarstvu pravde Republike Srpske Brankica Arežina precizira za Srnu da su osuđenici u samo dva od šest KPZ u RS pohađali i završili školovanje.

"U KPZ Istočno Sarajevo tri osobe su pohađale i završile osnovnu školu, tri srednju, a sedam univerzitet, a u KPZ Doboj - jedno srednju školu, jedno univerzitet i jedno magistarski studij", navodi Arežina.

Osuđene osobe mogu biti đaci i studenti škola, fakulteta i kurseva van ustanove ako to bezbjednost dozvoljava, i ako se programom postupanja ocijeni da je korisno za postizanje izvršenja kazne.

"Osuđenici koji završe određenu školu ili steknu kvalifikaciju u Ustanovi dobijaju svjedočanstvo iz kojeg se ne smije vidjeti da su osnovno ili srednje stručno obrazovanje stekli u ustanovi", ističe Arežina.

Osuđeni su najviše zainteresovani za zanimanja: auto-limar, električar, kuvar, moler, pekar, bravar, zidar...

"Oni koji su bez završene osnovne i srednje škole zadovoljavaju se obukom i radom u radionicama – pogonima privrednih jedinica u zavodima, gdje uz pomoć kvalifikovanih instruktora stiču vještine i znanja koja koriste pri zapošljavanju u društvenoj zajednici, ali, nažalost, to ne verifikuju diplomom", kaže Arežina.

Osim manjih metalnih, stolarskih i limarskih pogona i radionica u KPZ u Banjoj Luci i Foči, u okviru Privredne jedinice u KPZ Foča funkcioniše i fabrika namještaja, koja je uspjela da održi tradiciju i kvalitet u proizvodnji namještaja i koja je u posljednje vrijeme prepoznatljiva u opremanju kancelarijskih prostora i sudnica.

"Dio osuđenih zapošljava se i na vlastitim ekonomijama i farmama KPZ u Banjoj Luci, Foči, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju, koja pružaju odgovarajuće uslove i mogućnosti za adekvatno upošljavanje osuđeničke radne snage", istakla je Arežina.

KPZ u Foči, Istočnom Sarajevu i Bijeljini jedan broj osuđenih lica zapošljavaju u svojim ugostiteljskim objektima koji su prepoznatljivi po kvalitetu i uslugama.

U sklopu KPZ Banja Luka postoji odjeljenje Vaspitno–popravnog doma, koje egzistira punih sedam godina. Školovanje maloljetnih lica provodi se kontinuirano putem instruktivne nastave, a polaganje ispita se vrši u banjalučkim osnovnim i srednjim školama, kao i drugim gradovima u RS, gdje su započeli svoje obrazovanje.

Arežina napominje da su u Vaspitno-popravnom domu svi maloljetnici obuhvaćeni obrazovnim procesom, te je osnovnu školu završilo troje, a srednju četvoro maloljetnika.

Zakonom o obrazovanju odraslih iz 2009. godine propisano je da polaznik obrazovanja odraslih može biti osoba starija od 18 godina koja se obrazuje, a da pri tome nema status učenika ili studenta.

Kao posljedica ovakvog zakonskog rješenja u praksi dolazi do situacija da neke od vaspitanika sa završenom osnovnom školom, uzrasta 15, 16 ili 17 godina, nije moguće uključiti u obrazovni proces.

Arežina navodi da je sasvim jasno koliki značaj ima obrazovni proces u ostvarivanju resocijalizacije kao najznačajnijeg cilja izvršenja krivičnih sankcija, ako se uzme u obzir činjenica da se ova vrsta vaspitne mjere izriče u trajanju od šest mjeseci do četiri godine.

"U nekoliko navrata uputili smo nadležnom ministarstvu inicijativu za izmjene i dopune zakona o obrazovanju odraslih da bi se stvorili uslovi za omogućavanje obrazovanja maloljetnika koji se nalaze na izvršenju vaspitne mjere", napominje Arežina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: