BiH
0

Sve više prosjaka u jeku turističke sezone u Sarajevu

FENA
Broj prosjaka različite dobi u Sarajevu je povećan u jeku turističke sezone i uoči Sarajevo film festivala, a koji privlači veliki broj turista i gostiju.

Prosjačenje je najizraženije u najfrekventnijim ulicama bh. prijestolnice.

Ružnu sliku sarajevskih ulica s prosjacima u najposjećenijem periodu godine vidi više od 100.000 gostiju koliko ih je posjećivalo prošlogodišnji SFF.

Mobilni timovi svakodnevno rade na pronalaženju rješenja za ovu skupinu ljudi, maloljetnici kratkotrajno budu zbrinuti u centrima predviđenim za njih, a oni koji su punoljetni budu kažnjeni novčano.

Potparol MUPKS-a Irfan Nefić je kazao za Agenciju FENA da pripadnici MUP-a i centri za socijalni rad imaju zajedničke patrole na terenu.

Navodi da na terenu prosjacima samo mogu uručiti prekršajni nalog i to ukoliko su u pitanju punoljetne osobe uručuju im prekršajne naloge od 300 do 900 KM, a ukoliko je osoba višestruki povratnik u vršenju krivičnog djela onda se pokreće prekršajni postupak.

Ako su u pitanju djeca, maloljetnici, službenici centra za socijalni rad ih, uz asistenciju pripadnika MUP-a, zbrinjavaju u dnevnim centrima gdje budu nahranjena, okupana, odjevena te im se pruže određene edukativne aktivnosti.

Prilikom "vraćanja" djece roditeljima provjeravaju se okolnosti pod kojima su privedena s ulice i ukoliko se utvrdi da roditelji nisu poduzeli ništa da spriječe prosjačenje uručuje im se kazna do 1.400 KM.

Iz Disciplinskog centra za maloljetnike u KS-u navode da su djeca, na hiljade njih, prisiljena da svoj ekonomski spas traže na ulici te da su to većinom beskućnici.

To su, navode, nezaštićena djeca izložena raznim rizicima i nasiljima koju kontroliraju stariji.

Takvoj djeci u ovom centru pruže siguran prostor na određeno vrijeme te ih upućuju na institucije koje su zadužene za ostvarivanje njihovih prava.

Također, u centrima ovog tipa bude im pružena mogućnost smještaja u kriznim situacijama, odnosno kad je vani temperatura ispod nule ili kad su gladni.

Ovdje djeca, maloljetnici, prosjaci budu smješteni nekoliko dana dok ih ne preuzmu socijalne službe.