BiH
0

Osuđen napad u hramu Preobraženja Gospodnjeg

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH posjetili su danas pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg u opštini Novo Sarajevo i osudili napad nepoznatog muškarca na radnicu u crkvenoj prodavnici koji se dogodio 31. decembra.

Starješina hrama, paroh dolački Jadran Danilović, podsjetio je da je ovaj vjerski objekat u proteklih deset godina oko 35 puta bio meta napada vandala, istakavši da su Međureligijsko vijeće, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, kao i mediji, oštro osuđivali te događaje.

"Mi se nadamo da će ovakve osude uticati na ljude pomućenog razuma da prekinu sa napadima na bogomolje i svetinje i da će im savjest proraditi jer pravi vjernik ne može oskrnaviti bogomolju", rekao je Danilović novinarima.

On smatra da, osim koristoljublja, kao jednog od motiva za napad na vjerske objekte, postoji i psihološki momenat koji tjera ljude da čine loše stvari. Danilović je ukazao na odranije ispisan pogrdan natpis koji još stoji na ulazu pored velike crkvene kapije.

Katolički sveštenik Vrhbosanske nadbiskupije Josip Tadić smatra da bi postojeći sistem, prije svega, trebalo da garantuje  bezbjednost građana Sarajeva i cijele BiH.

"Ne može kriminalac imati veća prava od običnog građanina, jer kada se ovako nešto dogodi, obični građani su više pod lupom i pritiskom vlasti i suda od počinilaca. Kada je bio napad na našu crkvu, morao sam dati svoje podatke, otiske i otići na sud pod prijetnjom da je kazna za nedolazak 5.000 KM", rekao  je Tadić.

Imam džemata Grbavica 1 Fikret  Pašanović istakao je da napad na hram Preobraženja Gospodnjeg predstavlja napad i na druge vjerske zajednice i cijelo društvo.
"Mislim da je u pitanju čisti kriminal, kao što je bio kriminal i napad na moju džamiju samo dva dana ranije. Ja sam to protumačio kao pokušaj pljačke, huliganstvo, kriminal i to je ono protiv čega se trebamo boriti, prije svega vaspitanjem u porodici, školi, društvenim mjerama, pa i kroz iskazivanje solidarnosti sa drugim vjerskim zajednicama", naveo  je Pašanović.

Izvršni sekretar Međureligijskog vijeća Igor Kožemjakin apelovao je da organi vlasti identifikuju i uhapse počinioca i adekvatno ga kazne.

"Činjenica je da je ovaj hram česta meta napada i izdali smo preporuke, među kojima je i ta da se objekat stavi pod video nadzor, kako bi ga što bolje zaštitili", izjavio je Kožemjakin.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen istakao je da je grad, ali i BiH, veoma zainteresovan za hram Preobraženja Gospodnjeg  koji je "svojevrstan dragulj u gradu Sarajevu".

"Kad god se ovako nešto desi, pomislim da je to iz nacionalističkih pobuda i uvijek ću se izviniti ako nije tako. Mi smo prošle godine raspisali tender i ovih dana očekujemo postavljanje video kamera. Ovaj objekat će, kao i katedrala, biti zaštićen kamerama koje će biti umrežene u policijskoj upravi i pod stalnim policijskim nadzorom", naveo je Behmen.

On je naglasio da svi moraju  "biti u situaciji da liječe patogene istupe u koje spadaju i napadi na vjerske objekte".
Načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo osudio je svako huliganstvo i napad na bilo koju vjeru i vjerske objekte. On je naglasio da opština finansijski podržava sve vjerske objekte na njenom području što je, kako kaže, dio tradicije te opštine.

"U toku je realizacija projekta kojim ćemo, osim rasvjete koju smo već postavili, postaviti video kamere koje će donekle povećati stepen bezbjednosti. Činjenica je da je ovo vid huliganstva i vjerovatno napada iz koristoljublja kakvi se svaki dan dešavaju na području opštine", naveo  je Koldžo.

On je naglasio da će ovakvi problemi postojati dok se ne iznađu sistematska rješenja, dodajući da posebno napadi na vjerske objekte izazivaju velike emocije.  

Međureligijsko vijeće BiH dobilo je prijavu o napadu na pravoslavni hram posvećen Preobraženju Gospodnjem u opštini Novo Sarajevo, koji se desio 31. decembra oko 12.30 časova.

    Nepoznati muškarac je fizički, sa nožem u ruci, nasrnuo na radnicu u prodavnici svijeća i pokušao da otuđi ikone i crkvene stvari iz hrama.
    Radnica je primijetila da nepoznati muškarac izlazi iz hrama sa otuđenim predmetima koji su virili ispod njegove jakne. Kada je pokušala da uzme ukradene stvari, napadač je izvadio nož i uz psovke joj je zaprijetio da će je ubosti nožem.