|

Osuda pokušaja paljenja džamije u Gradišci

Osuda pokušaja paljenja džamije u Gradišci
0
F
FENA
17.1.2011. u 17:08
9
komentara
0

dijeljenja
Osuda pokušaja paljenja džamije u Gradišci Bosanska Gradiška
Međureligijsko vijeće BiH najoštrije je osudilo pokušaj paljenja džamije Tekija u Bosanskoj Gradišci u noći 9/10. januara.
"Taj čin izazvao je uznemirenost među vjernicima islamske vjeroispovjesti i bacio sjenku na odličnu međureligijsku saradnju u ovoj općini“, upozorio je glavni imam Islamske zajednice u Gradišci Zejnil Latifović.

Uz žaljenje zbog vandalskog čina, imam Latifović je rekao da je međureligijska saradnja u ovoj lokalnij zajednici veoma dobra, što dokazuje njihova zajednička osuda napada na vjerske objekte.

Tokom posljednja tri mjeseca zabilježeni su brojni napadi na objekte svih vjerskih zajednica u BiH, a međureligijskoj komisiji prijavljeno je 13 slučajeva.

"Napada nisu pošteđeni objekti nijedne konfesije. Imali smo napade i na katoličku i pravoslavnu crkvu, islamsku i jevrejsku zajednicu“, ukazao je predstavnik Međureligijskog vijeća BiH Igor Kožemjakin.

Pokušaj podmetanja požara na džamiji Tekija najoštrije je osudio i načelnik općine Gradiška Nikola Kragulj, koji je rekao da ova događaj nema počlitičku pozadinu i predstavlja čin vandalizma pojedinca koji ima određene psihičke probleme.

Današnja posjeta džamiji u Tekiji organizirana je u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH", koji je pokrenulo Međureligijsko vijeće BiH.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...