{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda pokušaja paljenja džamije u Gradišci

F
17.1.2011. u 17:08
0
9
Osuda pokušaja paljenja džamije u Gradišci
0
Osuda pokušaja paljenja džamije u Gradišci
Bosanska Gradiška
Međureligijsko vijeće BiH najoštrije je osudilo pokušaj paljenja džamije Tekija u Bosanskoj Gradišci u noći 9/10. januara.
"Taj čin izazvao je uznemirenost među vjernicima islamske vjeroispovjesti i bacio sjenku na odličnu međureligijsku saradnju u ovoj općini“, upozorio je glavni imam Islamske zajednice u Gradišci Zejnil Latifović.

Uz žaljenje zbog vandalskog čina, imam Latifović je rekao da je međureligijska saradnja u ovoj lokalnij zajednici veoma dobra, što dokazuje njihova zajednička osuda napada na vjerske objekte.

Tokom posljednja tri mjeseca zabilježeni su brojni napadi na objekte svih vjerskih zajednica u BiH, a međureligijskoj komisiji prijavljeno je 13 slučajeva.

"Napada nisu pošteđeni objekti nijedne konfesije. Imali smo napade i na katoličku i pravoslavnu crkvu, islamsku i jevrejsku zajednicu“, ukazao je predstavnik Međureligijskog vijeća BiH Igor Kožemjakin.

Pokušaj podmetanja požara na džamiji Tekija najoštrije je osudio i načelnik općine Gradiška Nikola Kragulj, koji je rekao da ova događaj nema počlitičku pozadinu i predstavlja čin vandalizma pojedinca koji ima određene psihičke probleme.

Današnja posjeta džamiji u Tekiji organizirana je u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH", koji je pokrenulo Međureligijsko vijeće BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: