|

Osuda napada dr. Emira Talirevića na novinarku CIN-a Selmu Učanbarlić

Osuda napada dr. Emira Talirevića na novinarku CIN-a Selmu Učanbarlić
88
Klix.ba
28.7.2016. u 14:55
35
komentara
88

dijeljenja
Osuda napada dr. Emira Talirevića na novinarku CIN-a Selmu Učanbarlić
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje uvredljive i diskriminirajuće izjave dr. Emira Talireviće protiv Selme Učanbarlić, novinarke Centra za istrživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, upućene putem Facebooka sa namjerom javnog diskreditiranja novinarke, te nanošenje profesionalne štete njoj samoj i kompletnoj redakciji CIN - a.
Dr. Emir Talirević, vlasnik private zdravstvene ustanove "Moja klinika", pokrenuo je hajku i brutalno napao Selmu Učanbarlić nakon što je na portalu CIN –a objavila seriju istraživačkih tekstova o finansiranju njegove klinike iz javnih sredstava Zavoda zdravstvene zaštite.

"Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim da bilo ko, pa i dr Talirević, svoje nezadovoljstvo medijskim sadržajima iskazuje javnim prenošenjem uvreda, diskriminatornih i mizogininih stavova, kao i da se koristi “jezikom ulice” neprimjernim bilo kome a posebne ne zdravstvenom radniku, kojeg bi trebali krasiti humanost, pristojnost i civiliziran odnos prema svakom čovjeku. U pokušaju javnog denunciranja novinara i novinarki CIN –a i “pohvalama” kako će ih uništiti, dr Talirević je prekršio sve humanističke vrijednosti, kao i zakonske propise BiH i javno dostupna sredstva reagiranja na novinarske sadržaje. Time je pokazao kako mu nije stalo do istine i argumentiranog dokazivanja navodnog neprofesionalnog postupanja novinara CIN –a, već do zamagljivanja suštine istraživačkih tekstova i skretanja pažnje sa činjenica o mogućem koruptivnom i nezakonitom postupanju u dodjeli javnog novca za privatnu kliniku dr Talirevića", navodi se u saopćenju.

UO BH novinara izražava punu solidarnost sa koleginicom Selmom Učanbarlić i drugim novinarima i novinarkama Centra za istraživačko novinarstvo.

"Istovremeno, pozivamo nadležne policijske i pravosudne organe da, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu zakonom propisane mjere za sakcioniranje uznemiravanja, vrijeđanja dostojanstva osobe i stvaranja zastrašujućeg, degradirajućeg i ponižavajućeg okruženja za rad novinarki i novinara, kojem svedočimo posljednjih nekoliko mjeseci u javnom prostoru BiH", kaže se na kraju saopćenja.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...