BiH
0

"BH novinari" osudili napade na novinarku Lejlu Čolak

Klix.ba
Sekretarka Udruženja "BH novinari" Borka Rudić (Foto: Klix.ba)
Sekretarka Udruženja "BH novinari" Borka Rudić (Foto: Klix.ba)
Upravni odbor Udruženja "BH novinari" javno poziva Federalnu upravu policije, njenu Jedinicu za borbu protiv cyber kriminala i najuže rukovodstvo Oružanih snaga BiH da hitno istraže i sankcioniraju prijetnje, poziv na silovanje i druge brutalne radnje ugrožavanja života i sigurnosti novinarke portala Klix.ba Lejle Čolak.

Prijetnje su upućene tokom prethodnog vikenda putem društvene mreže Facebook, a nakon što je novinarka Čolak na svom Facebook profilu komentirala nošenje hidžaba.

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić iz Zenice je javno zatražio “silovanje” Lejle Čolak, te lično obećao “platiti” onima koji to urade, dok su dvije gospođe – Sabina Salković i Erna Potter Selimović pozvale na “gaženje automobilom”, “lagano polijevanje benzinom” i “paljenje” ove novinarke. Upravni odbor BH novinara smatra kako su rečene prijetnje teška krivična djela koja zahtjevaju hitnu reakciju policije i privodjenje trojke Džidić, Salković i Potter –Selimović, koji su porukama i pozivima putem Facebooka na izravan način doveli u pitanje pravo na život, ličnu sigurnost i dostojanstvo Lejle Čolak. Istovremeno, zahtjevamo od Oružanih snaga BiH da poduzme adekvatne kaznene mjere prema svome uposleniku koji je zloupotrijebio internet, huškao i pozivao na počinjenje teškog krivičnog djela – silovanja.

UO "BH novinara" izražava punu solidarnost sa koleginicom Čolak - žrtvom radikalnih krugova koji na primitivan, opasan i društveno štetan način zloupotrebljavaju javni prostor i slobodu govora. U tom kontekstu upozoravamo na učestalost prijetnji i anatemisanja osoba koje iznose vlastita mišljenja o osjetljivim temama iz oblasti vjerskog, politčkog i društvenog života u BiH. Umjesto legitimne javne polemike i sučeljavanja mišljenja ili činjeničnog osporavanja stavova sa kojima se pojedinci ne slažu, svjedočimo prijetnjama, huškanju, govoru mržnje ili pozivima na ugrožavanje života.

Takva ponašanja bosanskohercegovačko društvo direktno vode u radikalizam, netoleranciju i gušenje slobode govora. Zbog toga UO "BH novinara" poziva sve nadležne institucije da pravnim i institucionalnim sredstvima na efikasniji način osiguraju zaštitu prava na slobodu izražavanja, a svaki pokušaj kršenja ili zloupotrebe tog prava efikasno sankcioniraju u skladu sa postojećim zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je BiH prihvatila kao dio svoje pravne stečevine i demokratskih vrijednosti.