{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ostvaruju se nade Zeničana: ArcelorMittal ugrađuje nove filtere

6.8.2015. u 14:45
169
11
Ostvaruju se nade Zeničana: ArcelorMittal ugrađuje nove filtere
169
U kompaniji ArcelorMittal u Zenici danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora koji obilježava početak implementacije projekta za zaštitu okoliša u pogonu Aglomeracije vrijednosti više od šest miliona KM.
Ceremoniji potpisivanja ugovora koji je od velikog značaja za mjesne zajednice i čitavu Zenicu prisustvovali su predstavnici Federalnog i Kantonalnog ministarstva okoliša, kao i predstavnici kompanija potpisnica ugovora te gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović.

Prema riječima glasnogovornice kompanije ArcelorMittal Zenica Dijane Božić-Srdanović današnje potpisivanje ugovora predstavlja veliki korak u projektu zaštite zraka, te nastavak ulaganja u zaštitu okoliša.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair je istakao da su i dalje fokusirani na izgradnju dugoročne i održive budućnosti za proizvodnju čelika u Zenici uprkos posljedicama ekonomske krize koja je počela 2008. godine, a koju najviše osjete u ovom periodu.

"Mi nastavljamo naše opredjeljenje za ekološke projekte koje smo počeli 2013. godine. Želio bih ponoviti jednu rečenicu, a to je da smo jedina željezara koja kontinuirano proizvodi u proteklih deset godina. Željezarama treba duži vremenski period da postignu ekološke norme, a to u Zenici pokušavamo uraditi u što kraćem roku. Sa sigurnošću mogu reći da smo ostvarili velike napretke u našim projektima, a sa ovim projektom ćemo imati još bolje rezultate", kazao je Nair.

Nair je još dodao kako je uvjeren da će ArcelorMittal Zenica biti bitan igrač u razvoju ekonomije u BiH.

Cilj projekta je smanjenje emisije prašine sa sinter mašine broj 5 ispod 50 mg/Nm3, što je ujedno i zakonska granica. Projekat ima potencijal dostizanja emisija prašine ispod 30 mg/Nm3. Ova tehnologija je već dobro poznata i dokazana tehnologija filtracije u toplanama, termoelektranama i cementarama i ona će omogućiti ne samo smanjenje emisije ukupne prašine nego i fine prašine koja nastaje u procesu sinterovanja. Projekat omogućava primjenu nove tehnologije filtracije u procesu sinterovanja, čime ArcelorMittal Zenica potvrđuje svoju opredijeljenost za primjenu novih tehnologija u unapređenju zaštite okoliša

Načelnik Zenice Husejin Smajlović je u svom obraćanju okupljenima istakao da je važna stvar da se počelo ulagati u kvalitet zraka u Zenici te istakao da je Zeničanima svaki dan od velikog značaja.

"Vrlo je važno da ovo što smo danas započeli i realiziramo na vrijeme. Iz prezentacije smo mogli vidjeti da se radi o ozbiljnom izvođaču radova i da nas očekuje pozitivna stvar. Molim vas da se papiri prezentiraju u javnosti. Sve dok se projekti ne realiziraju i dok se ne stave u funkciju nijedan građanin neće vidjeti vrijednost toga. Nama je bitan svaki dan, varani smo decenijama, pa kada bi se ovaj projekat realizirao sat prije roka, nama bi mnogo značilo", poručio je Smajlović.

Kantonalni ministar okoliša Goran Bulajić je istakao da je vremena sve manje te da se svi projekti trebaju napraviti tako da budu transparentni u svakom trenutku te da građani imaju uvid u realizaciju projekata.

Ugovor vrijedan više od šest miliona KM kompanija ArcelorMittal Zenica potpisala je sa firmom FLSmidth iz Danske koja je svjetski lider u tehnologijama filtriranja, a planirani završetak projekta je prva polovina 2016. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: