Privreda
8

ArcelorMittal: Nismo mi jedini zagađivač zraka u Zenici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kompanija ArcelorMittal Zenica oglasila se službenim saopćenjem u kojem je napomenula da nije jedini zagađivač zraka u Zenici, i da od dolaska u Bosnu i Hercegovinu, od 2004. godine do sada, "kontinuirano investira u programe smanjenja svog utjecaja na okoliš".

"Već je uloženo više od 90 milion KM u projekte zaštite okoliša, kao što su otprašivanja livne platforme na Visokoj peći, otprašivanja miksera u Čeličani, vodeno zaptivanje usponskih kolona na koksnoj bateriji, instalacije novog sistema vrećastih filtera u Čeličani i mnogo drugih manjih projekata", istakli su iz AMZ.

U ovom trenutku, kažu, još intenzivnije rade na realizaciji odranije planiranih programa, na projektu instalacije filtera u pogonu Aglomeracija, ugradnji mašina na koksnoj bateriji, i na projektu "Sekundarno otprašivanje konvertora“ u pogonu BOF Čeličana.

Oni ističu da poboljšavaju svoj učinak u zaštiti okoliša brže od većine drugih željezara u svijetu, kako bi ispunili domaće obaveze i zakonske regulative, a sve to ostvaruje bez korištenja prednosti javnih fondova za tu namjenu u bilo kom stupnju ovog procesa. Stručnjaci AMZ napominju da zagađenje u gradovima uzrokuju mnogobrojni faktori, a u slučaju Zenice i postojanje preko 30.000 kućnih ložišta, ogroman broj vozila, kao i značajan broj drugih industrijskih postrojenja.

Kompanija ArcelorMittal Zenica se nikako ne slaže s neosnovanim javnim izjavama koje su izrečene na ovu temu, a kojima se samo nanosi šteta kompaniji i šire. Politika i opredjeljenje kompanije ArcelorMittal Zenica je da posluje na otvoren i transparentan način kako bi zajedno sa svim interesnim stranama pronašla rješenje.

"Tradicija proizvodnje čelika i naše prisustvo u Zenici ključni su i sastavni dio grada, Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, s oko 2.400 direktno zaposlenih i više od 10.000 indirektnih uposlenika. Kompanija ArcelorMittal Zenica također je strateški važan klijent kompanija Željeznice Federacije BiH, Željeznice Republike Srpske, BH-Gas i Elektroprivrede. Kompanija također snabdijeva Zenicu toplotnom energijom za grijanje grada.

"Mi radimo na što većem smanjenju našeg utjecaja na okoliš u najkraćem mogućem vremenu. Učinili smo značajan napredak i nastavljamo s našim naporima u ovoj oblasti. Zapravo, svi bismo trebali pokušati da se fokusiramo na traženje rješenja za gradsko grijanje koje ograničava Kompaniju da definira svoju dugoročnu strategiju za korištenje uglja u svojim kotlovima u Energetici, a koji su najveći izvor emisije sumpornih oksida", navode u svom saopćenju iz AMZ.